Social Icons

Bine fata!!!

Data: 19.06.10-20.06.10
Participanti: C.S. Tibiscus
Locatie: Medias, Orastie
Poze: http://picasaweb.google.com/Hoinarii/
Sambata:

Un nou week-end de concurs(uri). Este vorba de Medias, primul concurs la care am participat dupa ce ne-am decis sa o apucam pe calea competitiilor.

Nu prea am material de blog. A fost week-end-ul Elenei si ea ar trebui sa il relateze. Eu am ramas ascuns in umbra, asa ca o sa ma rezum la a prezenta aspectele pragmatice (asa am crezut pana cand m-am apucat de scris) legate de cele 2 concursuri la care am participat.

Peripetiile au debutat cu o urmarire pe dealurile de la Cosava, urmata cu o sceneta nemaipomenita a carei personaje principale au fost subsemnatul si un politist definitoriu pentru spatiul carpato-danubiano-pontic. Legenda merge mai departe si pastrez carnetul.

Vineri seara ne gaseste in Atel alaturi de un numeros grup de la noi de la club: 17 concurenti de la C.S. Tibiscus. Cu noi in masina si mai ales alaturi de noi de-a lungul week-end-ului a fost bunul meu prieten Razvan.

Cu gandul doar la binele meu speram din tot sufletul ca traseul sa fie noroios si daca se poate sa si ploua cu galeata in ziua concursului. Cu noroiul se pare ca s-a rezolvat treaba  - a plouat toata saptamana si este din belsug.
Un concurs trebuie pregatit atat din punct de vedere fizic (mai ales), psihic (cel putin la fel de important), dar si tehnic. Avem biciclete bune, acuma trebuie sa le adaptam la conditiile de concurs. Incepem sa dam atentie si aspectului tehnic - dar ramanem pe principiul ca tehnica te ajuta uneori, dar absolut niciodata nu compenseaza lipsa de antrenament sau o mentalitate deficitara.

Trecem la cauciucurile de noroi (noroc ca Elena castiga concursuri si primeste premii). Schimb primul cauciuc la bicicleta Elenei - explozie. Folosesc prima rezerva - asta are pana. O folosesc pe a doua -asta are pana. A treia -ghici ce? are pana.  Am si martori... Paradoxal, vad partea pozitiva  - decat sa descopere ca anul trecut in concurs ca rezervele au pana, mai bine acuma. De data asta cu foarte putina bere, ne pregatim de somn.

Dimineata se desfasoara rutina obisnuita dinaintea unui concurs. La linia de start ne intalnim cu...voi toti. Eu nu mai am exuberanta de la Hercules - stare care m-a purtat pana aproape de podium - dar apuc sa vorbesc cu numerosi prieteni.

Alaturi de fetele astea am "crescut" efetciv.  Andreea si Grind-ul ne-au impulsionat an de an sa tragem mai tare. Ei au ramas invincibili.

Ca sa o scurtez:
- MMM este unul din cele mai bine organizate maratoane de MTB de la noi din tara. Are o traditie veche de 6 ani.
- strange la start tot timpul un numar record de participanti.
- in fiecare an organizatorii vin cu ceva inedit. Anul acesta a fost vorba de plata online. Aici ar fi multe de spus. Personal mi se pare o idee excelenta. Detractorii, naivii si conservatorii o sa vada ca acesta este viitorul si directia in care tebuie mers. Asa este in orice tara civilizata. Rafinarea metodei (eliminarea trezoreriei din lantul de plati) ar fi o sugestie.
- Nu o sa mai elogiez punctele pozitive ale maratonului. Sunt o multime si MMM ramane un punct de marca pe harta maratoanelor de MTB din Romania.

Ce nu mi-a placut (pur personal si tin sa subliniez asta):
- ca introducere, mai repet inca odata ca sa nu fiu considerat rau: MMM a fost si este unul dintre cele mai bine organizate concursuri de MTB. Cu cel mai urat traseu... Asta e parerea mea. Si nu de acuma, ci de la prima editie. Este un traseu de fuga care nu ma avantajeaza, de aceea sunt si subiectiv. Este un traseu urat ca peisaj; un traseu fortat ca si derulare (faci niste bucle pentru a strange numarul de km.). Nu treci de 600m altitudine si esti urmarit an de an de "blestemul Medias": un soare ucigator care te stoarce pana la ultima picatura.
- un start decalat pe categorii ar rezolva problema ambuteiajului de pe prima catarare. Problema aceasta a fost la fiecare editie.

Astea sunt singurele mele nemultumiri subiective. In rest numai laude.

Sunt o multime de concurenti la start. Pentru ca Mediasul este in centrul tarii si pentru ca traseul este unul mai mult decat accesibil. Asta o arata si numarul mare de inscrisi la proba de 80km comparativ cu alte concursuri. Ca e bine, ca e rau...Eu astept Geiger-ul si Maros-ul. Adevaraciuni.


Nu mai pot sa marjez pe ideea cu lipsa de motivatie (subiectul asta l-am epuizat deja la Eco Marathon). Sa zicem ca sunt 2 concursuri care abia astept sa se termine. Pe amandoua le astept ca pe o criza de fiere (vorba unei colege): unul este Medias-ul...

Elena este langa mine la start si o vad super motivata. De mult nu am mai vazut-o asa. La Medias se strange "creme de la creme" a MTB-ului feminin. Elena a muncit foarte mult in iarna ce a trecut si vrea sa vada daca munca ei are un rezultat. Aici sunt aproape toate concurentele bune din tara. La celelalte concursuri numarul se mai rareste la 80km din cauza dificultatii traseelor.


Eu nu prea am multe de povestit:
Am scapat de 3 sferturi din concurenti pe prima urcare namoloasa pe care am luat bicicleta in spate, dupa care foarte increzator ca nu mai pot fi ajuns de cei pe care i-am depasit am trecut intr-un regim de relanti cum nu am nici macar la turele de relaxare. Evident ca am fost ajuns - dar nu de multi.

Am zburat la un moment dat urat de tot de pe bicicleta si m-am cam belit si eu si bicicleta. Dar azi am iara noroc.

Din nou am facut cunostinta cu nimicitorul soare de Medias si am inceput sa injur si sa blestem concursul. La CP9 eram pe locul 24 - mediocru, dar la atitudinea pe care o abordez e chiar bine. Am avut grija de mine si de bicicleta si mi-am continuat mocaneste si fara chef marsul.

Deodata, tocmai cand trecusem la faza: "sa ma pis pe el soare pana se stinge!!!" - a intrat soarele in nori si s-a pregatit de o ploaie. Pacat ca asa de tarziu...Sunt deja la km50.

Brusc ma hotarasc sa trag. OK - tot o dau eu ca am mers fara chef. Asa si e - dar n-am mers prost. Si ma bazez pe ultima urcare din Bazna. Asa ca incep sa trag.

Povestea e la fel de scurta. In CP-ul din Bazna, unul din organizatori ma sfatuieste sa nu plec in mijlocul vijeliei ca poate fi periculos. Apreciez sfatul si profesionalismul, dar eu am un concurs de terminat. Incep sa trag ca nebunul.

Cum incepe urcarea, printr-o rupere de nori si prin mijlocul unui suvoi de apa, iau bicicleta in carca si sper sa depasesc cat mai multi concurenti. Nu depasesc pe nimeni. Ba mai mult: sunt ajuns de trei competitori. Ceva nu se leaga: nu e infatuare, dar nu prea au cum sa ma ajunga pe push bike...

Unul dintre ei e Eghi: aflu la final ca mare parte din catarare se putea face linistit pe bicicleta. Elena a urcat si ea pe bicicleta. Ei mergeau cu vreo 7km la ora. Eu cu 3; nici macar n-am incercat sa vad daca pot sa ma tin in sa: vita cu cabina...

Asa ca dupa ce eu m-am hotarat  sa trag, am fost depasit de vreo 7-10 concurenti si n-am mai intrecut pe nimeni. Dupa aceea m-am deprimat, am dat in dardaiala din cauza ploii si am injurat si mai copios portiunea stupida de 2km de dig care te duce catre finish...

Gata si primul concurs pe care abia asteptam sa il termin.

Toate gandurile se indreapta acuma catre Elena. Ma schimb repede si ma intorc la finish. Stau ca pe ace. Putine lucruri ma impresioneaza. Nu sunt insensibil, dar nivelul meu de percepere este un pic "diferit". Dar cand o vad pe Elena trecand linia de sosire aproape ca imi dau lacrimile.

Nu pot sa descriu in cuvinte cum m-am simtit eu, asa ca las imiginile (ca si pana acuma) sa vorbeasca.

Elena a terminat pe locul 2.

O sa incep cu inceputul: felicitari Emese! Esti o adevarata campioana si motivul pentru care Elena a tras o iarna intreaga. Emese a terminat pe locul 1. A fost o batalie epica pe care numai Elena o poate relata. Emese a revenit dupa ce a facut o pana. Elena a "condus" pana la finalul ultimei coborari. Diferenta intre ele a fost la final de cateva minute (inca nu am rezultatele oficiale).

Inca odata: felicitari Emese!

Panda meu a tras destept. A folosit tot antrenamentul pe care l-a avut si toata experienta acumulata in 4 ani de concursuri. A invatat in tot acest interval cand trebuie sa apese pe acceleratie si cum. A invatat ce e 80km, ce inseamna sa iti dozezi efortul, cum sa folosesti bicicleta in avantajul tau; cum sa urci eficient si sa cobori repede si totodata precaut. Nu pot sa spun ca sunt mandru de ea, fiindca ea singura a realizat tot. Dar ma bucur ca si cum eu as fi acolo pe podium si nu ea.

Eu nu mai am ce sa caut acuma in scena, asa ca urmeaza gala laureatilor. Ca de obicei este subiectiva si ii prezinta doar pe cei de care ma simt apropiat. Pe prieteni. Si sunt mandru ca am asa prieteni:

George Popovici - locul 2 juniori 50km. Hai ma George, baga si tu o gluma!

Manea Silviu - locul 3, 19-29 ani, 50km. Felicitari Silviu! Rares si-a rupt urechea de la schimbator si a trebuit sa abandoneze. Dar un Manea a prins podiumul oricum :)

Eghi!!! Pe el l-am cunoscut acuma 3 ani pe pajistile arse de soare de la Medias. Eram amandoi in pragul insolatiei. De atunci am devenit prieteni buni. Ma bucur sincer pentru locul 2 la categoria 40+  distanta 80km. M-ai batut din nou "batrane" - de data asta cu arma mea - push bike-ul. Felicitari si sa nu cumva sa ai tupeul sa nu-mi dai revansa.

Crista Daniel - locul 2 19-29 ani la 80km. Bine Daniiiiii!!!!!

Maus! E numai unul. L-am depasit la km 30 unde tocmai terminase de reparat a doua pana. Era pe locul 25 atunci. In 50km a ajuns pe locul 2 la 30-39 ani 80km in conditiile in care nu vreti sa stiti cu cine s-a "batut". Mai pe scurt spus: MAUS!

Pentru final am pastrat pozele cu Elena mea (in continuare nu am cuvinte):
Este!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Bine fetele!!!

Asta a fost MMM 2010. Personal am mers incomparabil mai bine ca anul trecut. Putin mai prost decat speram. Dar am invatat de anul trecut ca uneori trebuie sa mai faci si pauza. Asa ca acuma trec in recuperare (bine mai bag o tura de cursiera si ceva alergat ca nu ma pot abtine). De data asta nu mai am ce sa inventez: am fost obosit si trebuie sa ma refac cat mai repede.

Era o chestie: unu' tot se lauda: am luat locul 1! Am luat locul 1!  Maseur-ul ii zice: "nu ma impresioneaza deloc ca ai luat locul intai. Zi-mi cine a fost pe locul 2".

Asta vrea sa explice de ce sunt asa de bucuros pentru Elena. Locul 2 la 80km la Medias in compania pe care a avut-o, face mai mult decat multe alte locuri intai pe care le-a luat.

Din nou C.S. Tibiscus a fost alaturi de noi - nu le fac aici reclama gratuita desi merita cu varf si indesat. Am mai zis-o: ca sa evoluezi ai nevoie de parteneri pe masura de antrenament si de o atmosfera propice. La asta e bun clubul.  Marius s-a ocupat din nou de tot ce tine de logistica concursului, asa ca noi ne-am putut concentra doar la pedalat. Multam fain!

Duminica:
Cei de la club au o obsesie - vor la Cupa Cetatilor de la Orastie.  Asta e un concurs de XC tinut la Arsenal Park din orasul respectiv. Povestea cu obsesia asta are radacini inainte de aparitia noastra in club, ideea e ca vor mortis sa mearga.

Noi nu. Nu imi place XC-ul (desi e singurul concurs la care am luat podium - dar vedeti si morala de mai sus :) ). Suntem obositi. Dar totusi la 7.00 suntem in picioare si Elena dicteaza cumva pentru mine si Razvan.

Pornim catre Orastie si pe drum ne oprim la ceva cetate taraneasca. Ajungem la Arsenal Park si suntem rupti in gura de oboseala. Ne inscriem la concurs.

Nu ma intrebati de ce data concursului coincide cu cea a MMM care are o traditie "milenara" si la care participa toata suflarea ciclista a tarii...

Mancam ceva si asteptam startul. Suntem din nou aproape tot C.S. Tibiscus la start.

Concursul este organizat de C.S. Grazu (il gasiti pe net sub diferite titulaturi deoarece Dumnezeul IP-urilor a fost marinimos si a impartit domenii pentru toti obsedatii).

Startul este decalat cu jumatate de ora, ceea ce nu ne deranjeaza mai deloc -putem sa mai motaim.

La start sunt o mana de oameni, din care aproape o jumatate sunt de la noi de la club. Asta asa, ca poate o sa auziti de nu stiu cate sute de participanti...

Desi sunt pornit rau, nu am ce face si trebuie sa recunosc ca:
- locatia aleasa pentru concurs este excelenta. Daca nu ati avut ocazia, merita sa mergeti pana la Arsenal Park.

 
Razvi! Esti sigur de mutarea asta?! 

- traseul in sine: prima jumatate este un traseu perfect de XC. Asta chiar daca colegii mei ma contrazic. Rampa,  "zidul", urcusurile abrupte, etc, toate sunt elemente de XC. Pentru asta, jos palaria. A doua jumatate este o plimbare anosta pe o campie cu hartoape care nu are nici o legatura cu ceva cunoscut de mine.

Dupa start, urmeaza o portiune de asfalt, drum noroios si se intra in padure. Trebuie trecut peste ceva rampe (buna idee) si drumul continua intortocheat pana la un abrupt noroios. 

Am aflat si noi la ce foloseste teava aia ascutita.

Locatia e mai mult decat interesanta. 

Cum din nou sunt aerian la concursul asta, ma opresc sus (am cracii lungi si urc usor), imi las bicicleta si ma apuc sa ajut marea de concurenti care se tavalea in noroi. De sus aratau chiar nostim: parca erau niste condamnati la moarte intr-o apa plina cu crocodili si care incercau cu disperare sa iasa pe un povarnis malos.

Trag de biciclete sau de ei pana ajung sus. Dupa ce se termina puhoiul plec mai departe. Deodata imi vine si cheful de concurs: pe urcarea ce urmeaza recuperez tot timpul pierdut la povarnis.

Chiar imi place. Traseul e bine marcat...pe portiuni. 

Intru pe portiunea anosta (destul de lunga) si dupa o plictiseala buna ajung la intersectia cu drumul asfaltat care ma duce la sfarsitul primei ture.

Aici, un arbitru de traseu. 
"6117. Esti descalificat!" 
Mi se sting lampile. Folosind cu totul alte cuvinte il intreb de ce.
"Fiindca ai taiat curba"
"Care curba?"
"Asta de pe sosea"
"Bai boule! Cum sa tai curba de pe sosea cand inca nici macar n-am intrat pe ea?!"
"Stai sa intreb" - vorbeste la ceva statie
"Te-au descalificat colegii mei"
"De ce?"
"Ai taiat curba"
"Care curba ?"
"Nu stiu"

Bun. Nu tin minte cand am mai fost asa de nervos. !@#%#^%$#^!$!#%$^ - oooooo si asta e nimic. 

Ultimele doua comment-uri de pe blog ma acuza ca as fi vulgar. Surpriza! Chiar sunt! Sufar probabil de o forma de sindrom Tourette. Ideea e ca nu ma intereseaza sa facem un cerc mare de oameni zambareti care sa cante in cor: "O ce viata minunata!". Nici n-am nevoie de osanale sau aplauze -asa ca daca nu va place ce cititi, tineti minte ca sunteti la doar un www distanta de un blog mai inteligent.

Da nu`i nimic,sunt consolat de mic
Tu esti constient ce zic,yo!
Nu ne-am nascut in locul potrivit
Nu, nu, nu ne-am nascut in locul potrivit
N-am primit,am facut totul din nimïc.

Revenind, !@@$#%T%^!!!!!!!. Fiindca sunt un delicat! 

N-am nici un interes sa tai curbe -sunt pe locul enspe, n-am nimic de castigat. Dar este bataie de joc la adresa concurentilor, la adresa banilor investiti in echipamentul pe care mi-l distrug pe namoalele astea, ca voi sa faceti asa ceva. Este bataie de joc fata de toti cei care s-au obosit sa vina la concursul asta anonim.

Ajung la start si dupa ce imi exprim parerea in felul meu propriu mi se zice ca mai pot fi odata descalificat pentru limbaj vulgar. De data asta omu' chiar are dreptate, dar ma doare-n ****.

Garda mea de corp

La final: surpriza!!!!

Nu sunt un caz unicat. O multime de alti "hoti nenorociti" ma asteapta. Si pe masura ce stau, numarul lor se ingroasa. Nu apuc sa fac glume nesarate pe seama unuia ca mai apare un descalificat. Si inca unul. Si tot asa. 

Stiu si singur ca sunt cu capul in nori. Dar cand la un singur concurs ma trezesc inconjurat de vreo 10 descalificati (de inceput), incep sa ma intreb daca chiar sunt eu bou sau  marele sef de trib Gratian are impresia ca asta e taramul lui de joaca.

Hai sa-ti explic cu cuvinte simple desi mi-e greu sa cred ca o sa pricepi ceva: am inteles toti ca traseul tau trebuie respectat. Ala delimitat de panglici. OK: astea sunt regulile - ne conformam. Dar daca tu pe o zona de 1km spanzuri 3 panglici de 1 m -  imi zici si mie pe unde e traseul ala?!

Repet - n-am nimic de castigat aici. Asa ca n-am nici un interes sa fentez traseul. Ba chiar m-am straduit din rasputeri sa-l urmez. Se poate sa fi gresit, nu contest. Dar vreau sa stiu unde. Daca nu, e ca in cazul cu Garcea de la Cosava de vineri dupa-amiaza...

Oricum apreciez sincer tactul de care ai dat dovada ignorandu-ma. Nu de alta, dar altminteri iti faceam bicicleta papion sa te poti plimba cu ea prin centru tras de sleahta de slujitori obedienti.

Cumva lampile fac din nou contact si plec sa imi curat bicicleta. Cat stau la furtun, numarul celor descalificati capata proportii gargantuliene.

Puiu, Frizeru, Snickers, Alex Wagner, s.a.m.d sunt toti niste "ciorditori". Si sunt doar o parte. 

Pe scurt: la proba de seniori (cea mai numeroasa) au terminat doar 2 concurenti. Restul au fost descalificati sau au abandonat.

Se vehiculeaza ideea ca as fi descalificat fiindca i-am ajutat pe concurenti la zidul de namol. Sper sa fie asa. Macar asa o sa fiu cu constiinta impacata: da-i in mama lor de concurenti nenorociti si neputinciosi! Ce daca nu pot sa urce?! Copiii?! Sa se invete cu greutatile ! Sa chitatie acolo in noroiae. Noi luptam pentru o cauza nobila!

Cel putin Frizeru de-aia a fost descalifiat - auzi tupeu! S-a apucat sa ajute niste kinderi sa treaca pe-acolo. La esafod cu el! Cu ocazia asta descopar minunata fateta a sportului in viziunea gratiana.

Ca tot veni vorba - fi atent aici: 

Daca tot te apuci sa faci concursuri prin paduri ai macar bunul simt sa strangi cacatul dupa tine. Dupa concursul de la Padurea Verde ti-ai lasat spanzurate in padure majoritatea marcajelor. Cea mai mare parte ti le-am strans noi. Ti-am mai lasat si tie in caz ca iti vine ideea sa zici ca nu e adevarat.

Sa-ti intre si in capul ala a tau patrat: traseul pe care ai facut tu downhill la Muntele Mic nu e primul traseu permanent de acest gen din Romania. Ca ala nu e muntele lu' tat'tu sau a lu' mata. Iti multumim pe aceasta cale ca ai lasat panglici prin toata padurea . Ca sa sti si tu: aia nu sunt pomi de Craciun...

Asa... Elena e mult mai cerebrala ca mine. Fara sa faca atata scandal, ea a "mirosit" situatia.  Asa ca a imbracat tricoul corespunzator, a mers cuminte facand pe naiva si intreband peste tot pe unde e traseul. 

Si a luat locul 1. Bine fata!!!

Incercand sa imi pastrez obiectivitatea trebuie sa recunosc ceva: valoarea premiilor. Locul 1 de la fiecare categorie a primit o bicicleta noua. Pe langa vouchere la Arsenal PArk si alte echipamnete. Daca ne referim strict la premii - asta a fost unul din cele mai bine sponzorizate concursuri la care am participat.

Alti premianti remarcabili:

Sergiu (stanga) si Pantani (dreapta). Daca cu Pantani ne-am obisnuit deja pe podium - Sergiu vine puternic din spate. Felicitari Junior si la cat mai multe! Evident sa nu-l uitam pe Andrei harabagiu - un adevarat supravietuitor si cel de-al doilea finisher la senior. bravo Andrei!

Nesatuii: Feri a luat la Medias locul 1. Aici locul 1. Eghi a luat la Medias locul 2. Aici locul 2. Ca sa nu se simta singur, Feri l-a adus pe podium si pe frate-sau.

Inca odata : felicitari Elena pentru cele 2 prezente pe podium!

Iar la final, Hoinarii va saluta:

Cuceritorii inutilului

Data: 12.06.10-13.06.10
Participanti: Elena, Alex
Locatie: Obarsia Lotrului
Poze: si ce poze...
Track-uri: aici

S-ar zice ca nu exista ture urate. Iesi in natura, faci efort fizic, te bucuri de peisaj si de compania celor cu care mergi. Privind acuma retrospectiv... ba, asta e, n-am cum s-o dreg - a fost o tura urata.

A fost o singura greseala, urmata de o serie de miscari inteligente si mult noroc - toate menite sa repare acea greseala.

Greseala am facut-o joi noaptea cand am pus mana pe mouse si am desenat traseul in Google Earth. Atat. De atunci a parut ceva "dubios" - 143km si din cauza lenei si lipsei de timp, nu am mai contorizat si diferenta de nivel.

Traseul se vrea a fi o continuare a unui traseu de anul trecut . Atunci am urcat pe TransAlpina, am continuat pe creasta Latoritei si ne-am intors pe sosea prin Curmatura Vidrutei pana la Obarsia Lotrului. Acuma vreau sa renunt la asfalt si sa ne intoarcem pe creasta Capatanii.


Bike route 540690 - powered by Bikemap 

De la inceput vad ca urcarea in creasta Capatanii plus portiunea din Curmatura Oltetului pana inapoi in TransAlpina o sa necesite pushbike. Sper doar sa nu fie mult...

Vineri seara suntem invitati la Ilie la chef. Ilie e mai mult decat frate-meu - cu el am crescut. Asa ceva nu se poate rata. La multi ani Ilie !

Stam la Ilie pana pe la 12.00 noaptea, dupa care ne urcam in masina si pornim catre Obarsia Lotrului. La ora asta pe drum sunt "just me, ma carrr and ma ladyyy!". Ador sa conduc noaptea cand nu e nimeni pe drum si pot sa fac ce vreau. Un tehno agresiv suna in boxe, Elena doarme in dreapta si pot sa apas pedala pana la capat. Uite - asta a fost o parte frumoasa a turei - efectiv m-a relaxat condusul pana in Parang.

Alin si Gianina ne-au invitat de fapt in tura aceasta. Ei au stabilit destinatia, noi am rafinat planul. Locul de intalnire este langa Groapa Seaca intr-o poienita unde ajungem pe la 3 dimineata.

Vuuuummm! si pana pica jos, cortul e deja instalat. Dimineata ne trezeste caldura. Sarim din saci si incepem sa ne pregatim de tura. Poienita a prins viata: Alin si Gianina vor merge la o tura de alergat pana in saua Stefanu, ceilalti vor urca catre lacul Calcescu unde vor campa peste noapte.

Mutam masina pana la intersectia cu TransAlpina si intr-o atomsfera deja caniculara suntem gata de plecare.

Incet, incet, m-am imprietenit cu GPS-ul. Cel mai mult imi place post procesarea si prelucrarea datelor. Dupa o sumedenie de peripetii (in general eu prind mai greu... ) am ajuns sa il folosesc aproape instinctiv. Dar nu ma bazez pe el. Imi place sa stiu cati km am facut, la ce altitudine ma aflu si o sumedenie de alte date statistice, dar nu ma bazez pe el pentru scopul pentru care a fost gandit: orientare.  Prefer harta, ochii si bastinasii...

Incepem urcarea pe TransAlpina. Viitoarea sosea devine din ce in ce mai lata si mai tasata, asa ca inaintam repede pe portiunea aceasta, dar oboseala de peste noapte si caldura incep deja sa se faca simtite.

In padure drumurile au apucat sa se usuce in saptamana care a trecut ceea ce este imbucurator pentru partea a doua a turei.

Dupa ce iesim in golul alpin caldura ne loveste ca un buzdugan. Avem sansa sa gasim destul de multe paraie care nu au apucat inca sa sece. Ne oprim de nenumarate ori si numai pentru a schimba apa fiarta din bidoane cu una rece si proaspata.

In tura asta am hotarat sa iau SLR-ul cu mine. A fost simpla decizia: sapuniera am uitat-o acasa, asa ca daca vroiam sa fac macar o poza trebuia sa car hardughia dupa mine. 80% din greutatea rucsacului o reprezinta aparatul. Dar a meritat.

Dupa o scurta strangere din dinti pe portiunea dinaintea de saua Stefanu, ajungem la intersectia cu creasta Latoritei. Am mai fost in zona  cu Razvan in toamna, asa ca stim ca de aici inainte urmeaza un drum superb de bike care tine pe toata lungimea crestei.

Mai aruncam o ultima privire catre Parang si pornim mai departe. Pedalam repede prin canicula. Nu cu foarte mult chef, dar totusi repede.

Urcam pana pe vf. Puru.

Se vede creasta Capatanii pe care urmeaza sa ne intoarcem diseara. Disting deja cateva drumuri forestiere si suntem increzatori ca nu o sa trebuiasca sa caram prea mult bicicletele.

Trec de noi niste baieti cu motoarele. Dupa aceea inca un grup de vreo 15 motociclisti. Sincer si eu mi-as dori asa ceva. Dar sunt constient ca nu ma duce capul si cum pentru mine nu exista decat stop sau viteza maxima, probabil as muri in prima tura.

O ultima urcare ne scoate pe vf. Fratosteanu Mare si de aici e numai la vale pana in fundul pamantului. Si dincolo de el.

Traversam o limba de zapada - numai bine cat sa ne mai racorim la picioare si sa spalam putin bicicletele.

Tot muntele e roz si arata superb.

Vom cobora pana in satul Ciungetu. Coboram atat de mult incat aproape ca ma si plictisesc de coborare. Pe masura ce scade altitudinea, un aer fierbinte incepe sa se faca simtit in nari.

Inainte de satul Ciungetu oprim la o pensiune (Baciu) pentru pauza de pranz. Pana la urma pranzul se transforma in bere si cornuri aduse de acasa.

Dar aici ne intalnim cu un baiat pasionat de enduro care ne explica traseele din zona. Baiatul a batut zona cu motorul si ne indruma pe unde s-o luam ca sa ne intoarcem pe creste.

Bag la cap ce ne zice - desi sunt foarte aiurit am cumva capacitatea ca ajuns intr-o zona complet noua, daca am o harta si mi se zice un punct de reper, sa incep sa desenez mintal topografia zonei si ma trezesc intreband despre localitati, varfuri, puncte de reper, etc, de care nu am auzit in viata mea.

Renuntam la propunerea baiatului - mi se pare ca am "minti" prea mult traseul de acasa. Hotaram sa continuam pana in satul Malaia si de acolo sa incercam sa intram in Capatanii.

Planul initial a fost deja modificat: acasa cochetam cu ideea sa urcam din satul Salistea pentru a prinde cat mai mult din creasta Capatanii. Oboseala si timpul inaintat ne-au determinat sa schimbam planul. Prima decizie inteleapta.

Pe o sosea care se topea literalmente sub cauciucurile noastre ajungem pe malul lacului de acumulare de la Malaia.

Mai jos in sat intram in primul magazin si cerem Cola! Ne trebuie ceva rece, acidulat, cu mult zahar si cofeina - aia care au inventat zeama asta neagra sigur s-au gandit la noi...

In magazin este un nene cu aspect de piratul "Le Chuck". Habar n-are de drumurile din zona. Stam afara si privim creasta care se ridica efectiv halucinant in departare. O sa fie a naibii de greu.

Norocul... Asta e un factor decisiv in fiecare tura. In logica asta a lucrurilor e foarte important sa iti dai seama cand ai noroc si cand ai ghinion. Aici este tot "spilul" filozofiei: daca nu esti constient ca te-a lovit norocul si iei treaba ca ceva normal e de rau tata. Atunci nu o sa fi constient nici cand germenii ghinionului apar si asta poate fi o problema...

Din neant apare un nene imbracat in padurar care ne spune ca nu avem cum sa urcam pana in creasta decat cu bicicletele in spate. Nu exista nici un drum. Asta a fost norocul. Daca nu realizam asta, tura ar fi fost mai mult decat urata...


Bun...Deci spiridusul a zis ca trebuie sa caram bicicleta in spate. Noi suntem la 474m altitudine si trebuie sa urcam pana la 2013m. Trebuie sa fi idiot sa ignori spiridusul.

Cel mai intelept e sa ne intoarcem inapoi spre Ciungetu si sa urmam unul din drumurile propuse de baiatul de la pensiune. Asa ca refacem tot drumul pe sosea si bifam 24km de asfalt facuti aiurea.

Din Ciungetu o luam in sus pe valea Repedea. Cel putin asa speram noi. GPS-ul oricum nu ne mai foloseste de mult -de cand am inceput sa incropim traseul din mers. Oricum, dupa cum am mai zis, il vad mai nou ca pe o chestie pentru statistici si pentru pastrat track-urile pe viitor - nu pentru orientare. Asta ofera si un anumit grad de libertate - nu sunt tributar liniei trasate pe ecranul ala si nu ma panichez daca ma abat de la traseul original (de exemplu acuma suntem la 25km liniari de ce am desenat acasa, dar directia in care mergem e cea buna asa ca nu e stres).

Dupa o gramada de km pe o vale care in conditiile de odihna si pe o temperatura potrivita ar fi fost o placere sa pedalezi, e momentul sa invocam norocul inca o data.

Nu stiu cum fac treaba asta, dar in general imi iese. Stam de 20 de secunde la o bifurcatie si habar n-avem incotro s-o luam. In ultima ora nu a trecut nimeni pe aici. Evident ca acuma apare o masina cu lemne si cu un sofer dubios, dar care stie zona. Ne da detaliile de care avem nevoie.

Am urcat mult pana aici. Deja ma agat de metri aia afisati pe ecran ca de un colac de salvare. Nu mergem rau, dar si contorul cu altitudinea parca e picatura chinezeasca...

Gasim reperele date de soferul de camion si le urmam cu strictete. La fix 1244m altitudine se termina drumul forestier si incepe drumul de TAF.

Aici este punctul in care se incheie tura frumoasa. Tura calculata de acasa sa fie de placere si relaxare.

De aici incepe chinul la care amandoi am fi renuntat cu placere. Nu mai avem nimic de demonstrat, nu imi mai trebuie materiale fulminante de bloguri sau recorduri de doborat. Asa ca nu ne incanta deloc ideea push bike-ului. (Acuma cand recitesc blog-ul ma gandesc ca poate Bitza are dreptate : daca blog-ul chiar cere "sange" ?!).

Dai si impinge. E cald, suntem plini de noroi si lipiciosi. O mare de muste agasante se invarte in jurul capului si nu ne da pace. Daca era concurs, hai ca mergea. Dar asa...

Car doua biciclete. Oricum nu mi-e mai greu - imi tin mai bine echibrul daca sunt amandoua. Unde e mai abrupt cara Elena, dupa aceea mai preiau eu ca sa se mai odihneasca si ea.

Gata! Mai tin minte cand a mai fost asa de greu: la Carpathian Adventure cand am luat locul IV in Fagaras si Piatra Craiului. Atunci am facut un push bike pe canicula si a iesit o poza care a fost banner-ul site-ului.

Dai si impinge...

Apar 2 motociclisti.
"Aha, deci asa se antreneaza Hoinarii! " se aude de sub o casca. Suntem in mijlocul muntilor Capatanii la "Cuca Macaii" pe un drum de TAF. Trebuie sa recunosc ca se umfla fasolea in mine de mandrie ca cineva ne recunoaste aici.

Eu am o problema (pe langa altele) cu retinut numele. Asa ca vreau sa le multumesc baietilor pentru conversatia avuta si sa ma dumireasca si pe mine cine sunt si de unde ii stiu. Oricum, niste baieti super de treaba si bine dispusi. Si cu mult tupeu ca sa se dea pe acolo la vale.

Iesim in golul alpin si facem o pauza de alimentare. In zare se vede frumos rezervatia Tarnovului cu un drum forestier care incinge muntele ca un brau si pe care ar fi trebuit sa fim si noi...

Nu se termina aici impinsul. Se termina abia dupa 769m de cand ne-am dat jos de pe bicicleta si am inceput. A fost inuman. De data asta nu am mai gasit nici un motiv pentru care am facut asta, in afara de faptul ca vrem sa ajungem inapoi la masina. Cat mai repede.

Suntem in sfarsit in creasta Capatanii si aici ne intersectam cu "autostrada" pe care am vazut-o de pe Google Earth. Urmeaza o portiune de cativa km pe care putem sa stam pe biciclete si din nou lucrurile par a fi frumoase.

Trecem pe sub varful Nedeia (2130m) - cel mai inalt varf din masiv. Avand in vedere cat ne-am chinuit sa ajungem aici si faptul ca ma indoiesc ca mai punem curand piciorul in zona, "cucerirea" acestui varf a insemnat o adevarata victorie personala.

Ma uit in zare si dupa aceea acasa ma uit in carti:Stînele Zmeuretul - curmatura Rodeanu - vf. Valeanu - vf. Ursu - vf. Nedeia - curmatura Oltetului. Durata: 9-10 ore. Asta era planul initial. Dracu ne lua! Asta daca prin absurd reuseam sa intram in creasta dinspre Malaia.

"Recunosc" denumirile astea. Adica cumva, fara sa mai fi fost aici, reusesc sa le mapez repede in teritoriu.

Ajungem deasupra Curmaturii Oltetului si aici folosim din nou GPS-ul. Apropo, am intrat din nou pe track.
Coborarea spre Curmatura este una din putinile parti frumoase ale zilei. Este un drum vertical plin de bolovani si pe care trebuie sa ai un echilibru perfect pentru a nu pica. Imi aminteste de ziua a doua de la Iron Bike si imi vine sa trag un chiot de bucurie.

In Curmatura Oltetului ne intalnim cu niste ciobani si mai ales cu un izvor la care visam inca de pe portiunea de push bike.

Deja am ajuns cu bateriile in zona rosie. Stim ca urmeaza inca o portiune de push bike si asta ne cam deprima. Trebuie sa urcam varful Micaia. Ce vedem in fata ne inspaimanta: un deal acoperit cu brazi cazuti si cu tufe inalte de afina. Nu exista absolut nici un drum, poteca, nimic.

Aici este imposibil sa faci push bike. Trebuie trecut la carat bicicleta in spate. Ne inhamam fara nici un chef la aceasta sarcina. Aici nu o mai pot ajuta pe Elena, ca nu mai am nici eu putere.

Elena e fenomenala. Eu nu cunosc multe persoane (de sex masculin...) care sa fie capabile sa faca atata efort. Cu capul in piept, cu bicicleta in spate urca metodic pas dupa pas. Mi-e cumplit de mila de ea, dar nu mai am putere s-o ajut.

Cand vine vorba de efort de anduranta impins la limitele omenescului, Elena este incredibila. Surclaseaza majoritatea cunoscutilor mei. Dupa bariera de 12, 14 ore este net mai buna decat mine. Asta am verificat-o de nenumarate ori in turele din anii trecuti. Primele 12 ore merg sensibil mai bine, dar mie mi se termina bateriile. Elena poate continua in acelasi ritm. Cat? Habar n-am. Eu n-am reusit sa aflu. Banuiesc ca mult...

Asa ca merg inainte in lumina amurgului, pun bicicleta jos si o astept sa vina. Gafaie, dar nu se opreste. Pana pe Micaia este deja in fata mea si abia mai tin ritmul. Incredibila capacitate de efort.

Nu este o forma de eufemism la noi atunci cand spunem ca tura X are "numai 80km" la bike sau "numai 40km" de alergare...Undeva dupa aceste praguri ne trezim sau mai bine zis noi mai putem continua in timp ce restul incep sa clacheze.

Am urcat deja 538m altitudine din Curmatura Oltetului cu bicicleta in spate. A fost cumplit. Nu gasesc nimic placut in asta.

Pe urcare ma uit pe GPS si ma trec fiorii. Varful Micaia nu este nicicum capat de linie. Aici a fost greseala din "mouse". Din Curmatura Oltetului pana in Trans Alpina e un cacat de creasta lung cat o zi de vara. Ma lasa picioarele. Mai avem enorm de mult pana dam de drum.

Nu zic nimic. Elena imi zice pe urcare: "Se mai vede un varf in spate". Ce sa-i zic..."Mai avem 7.29km pana in TransAlpina". Elena proceseaza datele mai repede decat mine. Si e vorba de 7.29km in linie aeriana...

Dupa Micaia, caram bicicletele la vale. Probabil asta e punctul in care cei care ar fi supravietuit pana aici si-ar fi taiat venele cu spita de la bicicleta mai degraba decat sa continue.

Coboram cu ele in brate pana in pizda masii...Adica mult mai adanc de atat. Pana la 1960m. Am coborat 240m diferenta de nivel. Cu ele in brate...

Yep...What goes down, must go up. Era invers originalul, dar nu conteaza. Trebuie urcat tot ce am coborat. Ma intreb cat mai rezista Elena. Dupa aia imi amintesc ca probabil eu o sa pic de zece ori pana cand ea o sa aiba probleme.

Si dai si urca tot ce am coborat. De data asta putem impinge la biciclete asa ca macar nu le mai caram in spate. Slaba consolare.

Am la mine 3 harti: Parang, Latoritei, Capatanii. Pe nici una nu apare cacatul asta de bucata de creasta (geografic tine de masivul Parang). Nici nu ma mir de ce. Muntii astia ar trebui interzisi. Aici ar trebui adusi cei care cauta sensul cuvantului "mioritic" . Sau mai degraba cei care cauta un motiv temeinic pentru a se sinucide...

Mergem pe traseul de creasta marcat cu banda rosie. Nu e ceata, dar atmosfera e plina de praful de peste zi si nu prea e lumina de la luna. Orientarea este grea. Vad pe GPS ca sunt la 100m fata de track, dar prefer sa ma chinui sa caut poteca abia vizibila decat sa ma iau dupa track.

Dupa al nu stiu catelea varf, Elena cere pauza de somn. Daca trebuie, trebuie. Se aseaza in fund si adoarme instantaneu in mijlocul crestei. Inainte sa adorm, pun telefonul sa sune dupa 10 minute. Nu apuc sa activez bine alarma si adorm si eu.

"Este ora 12 si 8 minute! Este timpul sa va treziti". Aaaaahhhhhh!!! Asta a fost cel mai greu moment din tura. Asa bine dormeam... Afara sunt vreo 15 grade si am putea sta asa bine aici pana dimineata. Doar ca nu avem chef sa ne trezim dimineata cu soarele in cap si sa reluam mersul pe bicicleta. Preferam sa ne chinuim si sa incercam sa ajungem acuma la masina.

De la un moment dat apare un drum pe care putem sa incalecam bicicletele. Simt gustul adrenalinei in gura. Probabil nu e adrenalina, dar eu asa il asociez: un gust amar, uscat. Pusee de transpiratie urmate instantaneu de frisoane de frig.

Dracu stie ce e pe drumul asta. La lumina frontalei nu se vede mai mult de 1m prin atmosfera plina de praf. Habar n-am daca sunt gropi, santuri, bolovani. Dar nici sa imping bicicleta nu mai am chef.

Devine o cursa nebuna. Pe GPS imi arat 31km/h. Noaptea, pe un drum necunoscut si legat la ochi va zic ca e o experienta interesanta. Rar am scazut sub 20km/h si  asta atunci cand apucam sa vad un obstacol si franam. In rest doar "simteam" hop-urile. Sau cum derapez cand incalecam cate un brau de pamant.

Iara suntem pe langa biciclete si impingem. Mai avem 2.91km. Distanta a trecut agonizant de incet. Deja mi-e clar ca ne prinde dimineata pe-aici.

Din fericire ultimii 2 km sunt de coborare. Cu adrenalina de rigoare.

La 1 noaptea ne intersectam cu TransAlpina si cu o bucata de asfalt. De aici mai avem de urcat (nu stiu exact cat) pana in pasul Urdele. Plus inca o urcare pana in saua Muntinului.

Elena apeleaza la al doilea wildcard si solicita inca o pauza de somn. Pe marginea asfaltului gasim o bucata de nailon. Ne intindem pe ea si ne inghesuim unul in celalalt. Adormim instantaneu.

"Este ora 1 si 13 minute! Este timpul sa va treziti" Aaaaaaahhhhhhhhhhhhhh!!!!

Somnul asta pare sa fi fost miraculos. Ne urcam in sa si incepem sa urcam. Mai, eu stiu ca am dormit 10 minute pe ceas. Nu stiu ce s-a intamplat atunci (sunt cazuri in care ajungi in mai putin de 10 minute in faza de REM a somnului - faza de care ai nevoie pentru a-ti odihni creierul; dar despre asta in alt episod), dar acuma mergem foarte bine.

Este o binecuvantare sa putem pedala din nou dupa atat push bike.

Ajungem in pasul Urdele, punctul de maxim de altitudine a turei. De aici incepe coborarea spre fundul caldarii.

As putea sa scriu un blog dedicat numai senzatiilor traite pe coborarea pe TransAlpina noaptea cu frontala pe casca. Si lasam bicicleta sa curga ca lumea! Intrasem intr-un fel de stare dementiala in care eram curios cat de repede pot merge in conditiile astea fara sa pic. Si pot merge incredibil de repede...

Uaaa! Si o transpiratie rece imi inunda pieptul cand la 35 la ora derapam si nu mai vedeam nimic. Nebunie curata. Asta a fost de departe cea mai faina parte a turei.

Ultima urcare. Ceva s-a intamplat in timpul somnului ala. Acuma 3 ani, odihnit, nu am fost in stare sa urc pe aici pe bicicleta (OK, nu eram nici asa de antrenat). Acuma si Elena si cu mine "crosetam" urcarea. Ba mai mult, imi place. Cred ca mi-ar fi placut orice numai sa nu mai trebuiasca sa imping bicicleta.

Saua Muntinului - si de aici urmeaza 14km de coborare pana la masina. E gata tura! Asta daca nu patim ceva pana la vale. Avem grija amnadoi sa facem supradoza dupa supradoza de adrenalina.

La ora 3 si jumatate dimineata, dupa 17.33 ore de la plecare suntem inapoi la masina intr-un frig crunt. Afara sunt 10grade -aici are loc o inversiune terminca interesanta: sus in creasta sunt 15-18 grade la 2000m. Aici pe vale sunt doar 10 grade. E logic ca aerul rece si greu sa ramana prins aici jos, dar de unde vine? Ca peste zi aici au fost 30 grade, iar sus vreo 28...

Aruncam cortul, mancam ca ultimii naufragiati si trecem la somnul mult dorit.

Dimineata ne trezeste canicula de afara si trebuie sa iesim din cort.

Ne intalnim cu familia Haulica. Au plecat toti patru cu bicicletele si au in plan sa traverseze TransAlpina. Tot respectul. O familie vesela care a ales un mod inedit de a-si petrece timpul liber. Si care isi invata copiii de mici altceva decat statul pe net...

Pe la 12 apare din deal Gianina cu Alin. Si-au facut tura de antrenament si dupa aceea au dormit la Calcescu. Azi era in plan sa alergam impreuna catre pasul Tartarau. Dar ambele tabere arata un chef debordant la punerea in aplicare a acestei idei...

Asa ca ramanem pe marginea Lotrului ca picnicarii, la un pahar de vorba si de bere. Asta a fost un alt moment frumos al turei din week-end. Stam cateva ore de vorba si de bere pana ne plictisim si ne hotaram sa plecam spre casa.

Eu am o capacitate foarte buna de recuperare (daca imi dai mancare si cred ca si bere). Asa ca ma hotarasc sa fac drumul din Obarsia Lotrului pana in Petrosani pe bicicleta.

Urcarea de 6km pana in pas mi se pare ucigatoare. Pare-se ca creierul era mai odihnit deca picioarele. Pedalez de imi sar capacele si intregesc grupul in pas. Ceilalti au coborat pe Coasta lui Rus asa ca acuma suntem toti aici.

Mai am 22km de coborare pura pana in Petrosani. Plec in tromba. Depasesc o gramada de masini: drumul este spart si merg mult mai repede pe bicicleta decat masinile.

72km/h pe o sosea sparta. La cursiera inca nu am trecut de 64km/h si mi-e o frica de mor. Am impresia ca zbor si ma zdrobesc. La 72km/h la MTB cautam cu disperare vitezele ca sa accelerez si am fost nemultumit ca mi s-a terminat panta.

In timp ce cobor ma gandesc ca trebuie sa fie fain sa urci pe aici -e a naibii de abrupt. In dreptul pensiunii Groapa Seaca - stupoare. Imi amintesc (nu stiu cum) ca am plecat cu cheile de la masina la mine si Elena n-are cum sa vina.

Tocmai o sa aflu cum e sa urci pe aici...4km de urcare pieptisa scot si ultima farama de energie din mine. Ajung cu un roi de o mie de muste dupa mine inapoi in pas.

Gata! Aici se termina tura din week-end.

Datele tehnice ale turei:


Am urcat aproape 4000m diferenta de nivel...Asta e ceva. Daca pe parcursul blogului spuneam ca nu ma mai intereseaza recordurile, am mintit. Sunt foarte mandru de aceasta diferenta de nivel, chiar daca apoape jumatate am facut-o cu bicicleta in spate.

La final:
Tura este inumana in sensul facut de noi. Dar in sens invers ar fi semi fezabila. Creasta Capatanii se poate parcurge pe bicicleta. Iesirea din creasta nu e o problema (si cacatul merge la vale...).
Exista un drum de legatura intre Curmatura Oltetului si Tirnovu Mare. Toata strategia pentru tura urmatoare presupune renuntarea la Obarsia Lotrului ca tabara de baza si la ideea de a cobora din Capatanii si nu de a urca acolo.

Eu o sa raman din tura asta cu o alergie nasoala la mustele de balegar sau ce or mai fi alea. Sunt obisnuit de anul trecut si stiu ca trece in 2 zile si dupa aceea sunt imun.

Si o sa raman mai ales cu imaginea Elenei carand bicicleta in spate in lumina slaba a amurgului pe panta accentuata de sub Micaia. Incredibil!

--------------------------------------------

Reculegere:

http://gianinalin.blogspot.com/2010/06/final-in-drama-din-tarcu.html
http://florentzo.blogspot.com/

Se incheie un episod trist la care am fost participanti directi.
Nu exista concluzii si invataminte. Pentru Ionut si Adriana, pentru parintii lor, acestea nu au nici o noima.

Exista doar noroc si ghinion. Si in acea zi fatidica de 19.12.2009, doi tineri pe care ii cunosteam personal au avut ghinion.

In spate ramane doar tristetea.
Si paradoxal, o pofta nebuna de a trai la intensitate maxima fiecare clipa. Pentru ei si pentru noi.

Un titlu din mass media imi rasuna acuma in cap: "Impreuna pana la moarte si dincolo de ea"
Yep!
--------------------------------------------