Social Icons

Sureanu

Data:16.01.10-17.01.10
Participanti: Elena, Alex, Laci, Cosmin, Octavia, Bobi
Locatie: Sureanu
Poze: http://picasaweb.google.com/Hoinarii/
Filme: aici

Am stat ceva pe ganduri cand Gianina ne-a propus tura din Retezat. Iara se strange trupa mare si faina. Da' am zis sa incercam partia cu ski-ul sau cum s-o zice in situatia asta.

De la Mardale aflam ca s-a deschis o noua zona de ski in Sureanu. Se anunta Laci, Octavia si Cosmin. Bobi se anunta si el in ultimul moment si plecam catre pomul laudat.

Trebuie sa ne incalzim picioarele pentru tura de ski din Austria.

Sa incepem si recenzia "domeniului schiabil":

In primul rand daca sunteti din Timisoara, Semenicul sau Parangul sunt la o aruncatura de bat fata de zona asta (da, inclusiv Parangul). Daca ai "cojones" ajungi in 2 ore jumatate in Sebes, scuipi in san ca ai scapat cu bine si incep aproape 80km pe valea Sebesului. Pe sosea la inceput pana la Oasa, dupa care se trece pe forestier pana in Luncile Prigoanei si dupa aceea mai sus inca 8km pana la partie. Drumul era deschis dar era musai sa fi echipat de iarna sau sa ai un 4x4. Sau amandoua (aici intram noi cu succesoarea lui Mariuta - inca nu are o personalitate definita).

Dupa 5 ore de la plecare (exact - pana in Sebes am facut sub 3 ore si de aici inca 2 ore pana la partie). ajungem pe la miezul zilei la partie.

Mumu parcare. Si asta e o treaba nasoala. Nu pentru ca trebuie sa mergi un km pana la partie - asta e partea buna. Ci pentru ca tot felul de ciudati si smecheri urca acolo cu masina mancat-as si ai sanse foarte mari sa dea in tine. Ca de gume de iarna sau lanturi oricum nu mai au bani dupa ce au luat masina benga. Cei care parcheaza in Parang cunosc scenariul.


 O multime pestrita asteapta cuminte (sau resemnata) in fata teleski-ului care nu functiona.
Tot Ardealul era aici!!! O suta de mii de oameni pe singura bucata de zapada din tara. O coada cum n-am mai vazut decat pe Valea Prahovei.

Ca sa nu ziceti ca sunt carcotas am enumerat la inceput partile cele mai nasoale (si care oricum nu o sa mai determine foarte curand sa merg acolo) .

 

Au fost si parti bune. Dupa ce am realizat ca fie teleski-ul nu porneste, fie  ca o sa stam peste o ora la coada, ne-am echipat ski-urile de tura si am inceput sa urcam cuminti la deal pe partie.


Pareri personale si acide despre "domeniul schiabil".
 
Vremea a fost superba. Partiile sunt situate intr-o zona superba. Am bifat toate zonele de schi din Romania. Aici mi se pare cel mai frumos ca si peisaj. Si in Bucegi, dar nu in zonele amenajate (asta e alta poveste) .

Exista2 teleski-uri in jurul carora s-au amenajat 7 partii. Sa continuam recenzia:

Partiile sunt super usoare. Asta pentru noi si nu o trec ca minus. Altii le pot considera numai bune, asa ca depinde de punctul de vedere. Si cand zic pentru noi nu ma refer la Elena sau la mine ci la toti cei care au fost acolo.
Pe toate partiile se trecuse cu ratrack-ul asa ca se putea aluneca la vale (ca la panta aia nu era chiar schi) in conditii bune. Exista toalete pe partie. Mi-a picat fata. Au si hartie in ele. Jos palaria.

Oricat de sarcastic este comentariul meu sa stiti ca oamenii s-au straduit sa faca ceva cu cap acolo. Si au fost atenti la detalii. Ca noua nu ne-a placut e o chestiune de gust personal.


Pana la urma am calculat noi ca cel mai rentabil e sa schiem la teleskiul mic (foarte mic). Aici suntem in varful lui si fiecare isi da cu parerea.
 
Mai o poza daca si-asa sunt incarcat ca pomul de Craciun.

 
Noi am mai continuat cand cu teleski, cand pe langa. Apropo, 4RON costa o urcare. Daca la teleski-ul lung nu mi se pare exorbitant, la cel mic mi se pare furt pe fata.

Bune filmele astea uneori. Alteori ma fac de ras. De exemplu mai sus se vede cum NU se merge pe schi-ul de tura. N-ai ce sa ridici picioarele in aer la fiecare pas ca doara nu esti rata. Miscarea trebuie sa fie cursiva si ski-ul tot timpul in contact cu zapada. Ce tare mi-s la teorie!
 
Vedere spre Sureanu
 
Elena si "tata" Bobi

Gata prima zi. Sau jumatatea de zi. Reusim sa iesim cumva din zona partiei si mergem sa ne cazam la Luncile Prigoanei. Zona este acuma in plina dezvoltare. A se intelege prin asta ca nu exista foarte multe posibilitati de cazare. Modelul Straja, Rucar-Bran, Muntele Mic ma face sa nu fiu foarte optimist la cum o sa arate iarna viitoare pe-aici.

Pana una alta noi o sa stam in tabara sportiva de la Luncile Prigoanei. Cu greu am mai gasit loc. In frigider. Cand termometrul arata 3.9 grade, Elena cu Bobi decid ca e momentul sa punem capat erei glaciare si pleaca sa caute alta casuta in care sa nu inghetam pana dimineata.


Noul loc de odihna. In aceeasi tabara.

A doua zi o luam de la capat. Adica 8km cu masina, parcare precauta si direct pe ski-uri. Ca nu are nici un rost sa pierdem timpul la teleski. Coada este infernala.

Pana si pe Hoinari ii biruie boala. Stiu ca nu ati crezut asa ceva, dar trebuie sa va spulber mitul. Sunt racit cobza. Adica am viroza respiratorie. Inca nu grohai asa ca e OK. Doar ca ma misc foarte greu. Supapele de admisie sunt infundate.

Pana sa cedez (gata am mai spulberat inca un mit - am cedat) am reusit sa fac cumva 6 urcari pana in varful partiei. Si asta numai ca m-am agatat de ideea ca sa urc macar 1500m altitudine. La final am fost mai obosit decat dupa jumatate din concursuirle din vara. La un loc. Elena a facut 8 ture si peste 2000m.

Pe la ora 15.00 suntem inapoi la masina impreuna cu Octavia si Cosmin care intre timp au fost pana pe varful lui Patru. Si plecam spre casa. Nu am mai plecat niciodata asa devreme acasa. Pe drum ne oprim la un restaurant ce deserveste o colonie muncitoreasca unde mancam mai bine ca la Clopotiva.


Pe asta l-am pastrat la final. Desi sincer eu credeam ca schiez mai bine de-atata. Adica mai elegant. O fi boala de vina.

Concluzii:
Contra :
- nu merita 350km de drum. Si drum greu pe deasupra.
- cozi infernale
- partii de gradinita

Pro:
- zona acuma se dezvolta si o sa se mai deschida si alte partii. Asa ca o sa mai revenim peste vreo 3-5 ani. Pana atunci mergem acolo doar vara la MTB (superbe locuri de bike)
- oamenii sunt ardeleni get beget.Nu ma refer numai la personal, ci mai ales la turisti. Si pentru cat de frumos se poarta, cat de "ne altfel" sunt, merita poate facut un drum pana acolo.
- partiile sunt amplasate intr-o zona (inca)  mirifica.


Si gata acuma cu amageala. In week-end plecam cu mic cu mare in Austia sa mai si schiem. Si la cat de slab a fost sezonul asta, poate se lasa cu mai multe iesiri la ski acolo.

Chiar acuma am auzit refrenul asta. Se potriveste intr-un fel cu blog-ul:
Da nu`i nimic,sunt consolat de mic
Tu esti constient ce zic
Nu ne-am nascut in locul potrivit
N-am primit,am facut totul din nimic.


4 comentarii:

Cristi Trandafir spunea...

trebe si ture din astea ...mai de gradinita...asa ajungi sa le apreciezi pe cele "adevarate"...va doresc vreme buna in austria...si sa va prinda (zilnic) febra musculara de la skiat...atentie maxima insa la jaggertee....cica e periculos de primejdios :)))

Caba Dan spunea...

Salut,
Hai ca uite asa mai aflam si noi cum sunt noile zone schiabile (sau semischiabile). Sa speram ca asta e doar inceputul in ceea ce priveste dezv. zonelor cu potential sportiv.
Sa aveti timp fain in Austria si sa auzim de mii de km schaiti in conditii... normale.
Sa auzim numai de ture adevarate!

Florentzo spunea...

Arata bine, cel putin ca nu este incarcata cu vile, cabane, bordeluri etc si pentru schi de tura zona mi se pare excelenta :)
Vedem cum se va dezvolta in viitor, dar zona clar are potential de cocalari si manelisti :P

Daca tura asta v-a lasat un gust amar, o sa vi-l indulciti la austrieci ;)
Distractie in Austria !!!

Anonim spunea...

PRIETENE DUPA CUM VAD EU CA SCHIEZI NU PREA AI CE SA COMENTEZI.SINCER STILUL TAU DE SCHI ESTE MEDIU SPRE INCEPATOR.CHIER AS VREA SA TE VOD PE O PARTIE ADEVARATA !!!