Social Icons

BMM 2010

Participanti: Elena, Alex
Data: 07.08.10-08.08.10
Locatie: Garana

Pe masa in stanga sunt biletele. Stau acolo si ma tachineaza. Nu mai am nervi, trebuie sa o tai. Departe. Departe de lucru, departe de agitatia asta, departe de oameni.

De obicei ma apuca chestia asta cam odata pe an. Doar ca in fiecare an a devenit mai acuta. Putini stiu ca dupa ce ne venise ideea cu Indonezia, m-am gandit sa aplicam si noi la o bursa de un an acolo. Nu m-am gandit o secunda ce ar reprezenta asta: adio servici, un an plecati la cuca macaii, o cu totul alta viata. Doua zile am incercat sa aplic; inscrierile pe 2010 s-au terminat.

Peste ani o sa stau sa ma intreb cum ar fi fost daca formularele erau inca valabile... Sau probabil o sa stau cuminte sa ma apuce nebunia de 2011 si atunci o sa schimbam macazul...

Revenind cu picioarele pe pamant si cu curu'n sa, ne pregatim de Banat Mountainbike Marathon editia a sasea. Concursul are loc duminica; sambata ne lipim ca de fiecare data in ultimele week-end-uri de cei de la AlternativeTM pentru o tura in Cheile Carasului.

Nutu e ultimul prieten pe care ni l-am facut. Super de treaba. Obositor de serviabil si de saritor. Impreuna cu el suntem dimineata in centru in Carasova la un mic dejun copios. In scurt timp ne intalnim cu restul trupei de la Alternative. Oamenii au venit sa catere. Elena se bucura ca poate sa mai schimbe monotonia alergat-bicicleta.

Inca inainte de a porni spre trasee, imi dau seama ca nu prea am chef de catarat. Imi gasesc repede coechipieri pentru o tura de bike (de fapt Gianina a venit cu ideea). O sa mergem din Carasova pana la Garana peste dealuri. Ni se alatura si Nutu.

Insotim toata trupa pana la baza primelor trasee si stam cu ei pana echipeaza si fac cateva lungimi. Dupa aceea iesim la sosea si pornim catre Garana. Gianina e cu harta. Din Carasova mergem spre Iabalcea, de aici catre Comarnic, cantonul Naves, cantonul Berzavita, vila Klauss, Valiug, Garana.

Traseul a fost frumos. Noroi doar atat cat sa nu zici ca ai fost la o tura de cursiera. Am mers bine toti trei. Furca Gianinei s-a blocat la un moment dat asa ca ea a avut parte de o sedinta intensa de vibromasaj.

Din pasul Prislop am inceput sa ma intalnesc cu participanti la concurs: Eghi, Mihai, CPNT-isti.

Pana a ajuns si Elena cu masina si acareturile, am stat la un pahar de vorba cu Maus si Vasi. Si Ioana si Ovidiu. Si inca o multime de prieteni. Si cum nu poti sa povestesti atat cu gatul uscat, a curs si berea. Hidratarea inainte de concurs e vitala.

Seara ne regrupam in curtea scolii din Brebu Nou. Aici este tabara de baza a organizatorilor. Cei de la Alternative au venit aici sa ii ajute pe cei de la BikeAttack asa ca ne lipim si noi de un loc de cort langa ei.

Lumea se pune la chefuit -pot sa ma si abtin uneori asa ca ma duc la culcare destul de devreme.

Concursul:
Pfffuuuu, mi-am luat-o!
Incepusem sa categorisesc maratoanele in: "maratoane de cicloturism" si "maratoane de MTB". Daca anul trecut traseul m-a plictisit si ma asteptam si acuma sa bantui pe niste dealuri fara noima intr-un veritabil "maraton de cicloturism", anul asta mi-am luat-o.

A fost pe fata un maraton de MTB in toata legea. Ba mai mult, si asta a fost si impresia generala a "greucenilor", a fost un maraton de MTB foarte greu.

Per total, da, le dau dreptate celor pe forumuri, a fost cel mai bine organizat maraton de MTB de pana acum (nu de anul acesta, de pana acum). Se vede experienta celor care se ocupa de el. In cinci editii precedente au reusit sa aduca organizarea aproape de perfectiune.

Surpriza a inceput cand la fata locului am platit 60RON in loc de 80RON cat era anuntat. Cronometraj cu cip-uri si...dupa stiinta mea, pentru prima data...start decalat! Multumesc BikeAttack si Ovidiu (fara cip-uri chestia asta ar fi cam dificila). Stiu ca de acum inainte asta va fi mersul, fie ca le place sau nu organizatorilor - e simplu si se cheama concurenta. Vrei sa vina oameni la tine la concurs, trebuie sa faci cel putin ce fac si ceilalti.

Marcajul a fost de-a dreptul uluitor. Si cei care au facut urcarea dinspre lac spre Semenic prin labirintul din padure stiu la ce ma refer.

Punctele de alimentare imbelsugate. Si acolo ma asteptau prietenii mei de la Alternative asa ca abia asteptam sa ajung in urmatorul.

Categoriile bine gandite. La maraton a fost facuta departajarea intre amatori si profesionisti. Multumesc :).

S-au dat vreo 60 de premii. Am avut papricas la final, un tricou simpatic pe care chiar o sa-l port. La final aveai clasamentul provizoriu instantaneu.

Si au mai fost multe alte mici detalii care au facut din BMM un concurs aproape perfect.

Pentru final am lasat traseul: aici, repet, mi-am luat-o. Ma asteptam la un galop de sanatate pe un traseu usor valonat. Am pedalat la final 7 ore si 20 de minute pe o distanta de aproape 90 de km si o diferenta de nivel de 2600m. A fost nu greu, ci foarte greu. Doi greuceni au comparat pe buna dreptate BMM cu tura lunga de la Geiger. Si da, sunte comparabile si ca distanta si ca dificultate.

Paradoxal, nu diferenta de nivel sau distanta au facut ca maratonul sa fie dificil. Terenul pe care s-a desfasurat. Cand nu eram pe suprafata inmuiata de ploi din padure, eram kilometrii buni pe tapsane de iarba pe single trail. In ambele cazuri se inainta foarte greu si trebuia sa faci eforturi considerabil mai mari decat daca ai fi fost pe o suprafata solida in aceleasi conditii de panta.

A fost cap-coada un traseu veritabil de MTB. 2 coborari lungi si "adevarate". Urcusuri sustinute (sincer eu am avut impresia ca tot maratonul asta am urcat in continuu - la un moment dat am crezut ca au inaltat organizatorii Semenicul la peste 2000m). Push bike atat cat trebuie. Portiuni de plat, mult single trail. Zone tehnice.

Si ca si la 3 Munti traseul a avut ceva natural, nu a fost nimic fortat in modul in care a fost gandit. Majoritatea participantilor au apreciat si frumusetea peisajelor prin care s-a desfasurat. Eu fiind de prin zona am fost impresionat de cum au reusit organizatorii sa gandeasca traseul.

Fara nici o urma de patriotism regional: nu pot sa gasesc nici un minus la acest maraton.

Nu e frumos sa faci clasamente, dar eu nu fac lucruri frumoase. Pe locul 1 ca atmosfera si frumusete a peisajului: 3 Munti. Pe locul 1 ca...suma de detalii puse intr-un tot unitar: BMM 2010.

Si acuma despre personajele principale ale blogului:

Al doilea concurs consecutiv la care am mers foarte bine. Din nou fara povesti dramatice. Fara vaicareli, ghinioane, calamitati, etc.

Mi-a fost greu, cam cel mai greu de la inceputul anului. Am plecat prea tare. Nu am avut aer de dimineata. Motorul a inceput sa se tureze dupa aceea. Primii 25km am avut respiratia aritmica si am stat cu pulsul probabil pe la 190. A fost si portiunea in care as fi avut nevoie de ajutorul MP3-ului. Si al catorva ani in minus. Si a mult mai mult antrenament.

Daca la Ciucas la final am avut un orgasm numai la gandul ca am dat tot ce am putut si orice as face nu pot mai mult, la MTB sunt constient ca pot (multtttttttt!!!!!) mai bine. Si anul viitor spre asta o sa ma indrept tot mai mult.

Asa ca deocamdata imi constientizez limitele.

Refac partial traseul pe care l-am parcurs cu Mardale, Diana si Marcu acuma 2 saptamani prin mijlocul viiturii.

Coborarea spre Golet imi iese perfect. Pentru prima data de cand am bicicleta asta, franele au avut de gand sa si functioneze. Spre disperarea Elenei sunt nemultumit din momentul din care am cumparat bicicleta si comentez intruna. De data asta bicicleta a functionat, dar oricum a fost prima si ultima data in care am fost cuminte si mi-am cumparat bicicleta de noua. Pentru urmatoarea, o sa revin la sursele mele si le las la altii placerea sa fie morali si verticali etic.

La finalul coborarii ma intalnesc cu echipa de supprt Mardale-Marcus care ma iau in primire si imi fac refill-ul. Multumesc baieti!

De aici incepe urcarea spre Semenic. Pe prima panta observ ca am pana."Prostia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat, asteptand de fiecare data rezultate diferite." - am preluat-o de la Goofy de pe forum si se potriveste de minune cu ce am facut eu.

Mi s-a parut mie ca n-ar fi chiar pana si ca decat sa o repar, mai bine bag niste aer si ii dau mai departe. Aici am gresit. M-am oprit in total de vreo 8 ori pana la final ca sa umflu roata. Si in tot acest timp, pe langa terenul neprietenos, mai trebuia sa inving si lipsa de aer pe roata din spate. Am calculat prost - am pierdut mult mai mult in termeni de energie si timp facand asta, decat daca m-as fi oprit si imi schimbam camera.

Pe langa opririle pentru umflat, trebuia sa ma tot opresc sa imi ridic saua, deoarece nu mai statea stransa si tot aluneca. Si cand imi era lumea mai draga pe catarare ma trezeam cu genunchii in gura. Dar macar de data asta au functionat franele si furca. Pis pe ea bicicleta...

Mi-a zis mie Bitza, dar am zis ca e carcotas: Ba, nu-ti lua Cube! Asa-i, nu va luati Cube! Asta e Opel-ul bicicletelor. Si asta zice unu' care si-a cumparat una nou nouta si destul de scumpa.

Dar problemele tehnice puteau fi surclasate daca nu eram eu prost asa ca nu o sa dau vina pe ele.

Pe urcare m-am pus in spatele lui Mircea si am ramas acolo o buna bucata. Imi convenea ritmul lui. El era la 60km si parea ca trage asa ca m-am tinut dupa el pana pe ceva pante mai abrupte cand l-am depasit si am ramas singur.

Faza asta cu singur m-a urmarit vreo 40km de cursa. Mai ales in padurile nesfarsite de sub Semenic. Aici mi-a lipsit mai mult decat oricand un partener, cineva care sa traga de mine. Cum nu aveam kilometraj sau alta metoda de cronometrare nu stiu cum am mers, dar am impresia ca pe portiunea respectiva eu stateam pe loc si se misca Pamantul sub mine.

Daca strangeai tare din dinti, maratonul era ciclabil in proportie de 99%. Si eu am strans foarte tare. Am tras de mine. Am consumat 4 geluri, 4 Albeni (mai, bune au fost!) si multe mere.

Asta cu merele a fost tare. Cum eram cam stors, creierul m-a trecut in regimul de survival. Si stand el acolo linistit in cap a inceput sa dea comenzi gastrice (e o intreaga terorie cum reactioneaza creierul si cum iti "dicteaza" ce sa mananci).

Asa ca mergeam eu singur cand a inceput:
- mere zemoase cu coaja subtire. Bunica mea uscand merele pe foi de ziar la sat. Plantatia de meri de langa Miercurea Sibiului pe care o vedem de fiecare data cand mergem la concursuri. Marul din gradina casei cu fructele lui gaunoase. Merele mici si acre de la Tarlungeni. Cand am ajuns in CP am apucat sa strig doar atata: "Mere!!!!!"
- peste. Peste afumat. Mama ce imi place asta! Ii simt mirosul de pe raftul de la Kaufland. Si uleiul ala cu condimente in care sta. Are oase moi asta de acuma. Mi-e o pofta! Deja imi fac adevarate scenarii: parca n-ar fi bun pestele acuma, ca n-am apa. Dar cu o paine din aia proaspata cu coaja groasa si niste ardei iute...Si niste apa minerala rece.
- Albeni. cand le-am vazut am luat instantaneu doua. Brusc aia ii trebuia creierului. Na ma, daca vrei Albeni, ia. Prima nu am apucat sa o mestec. A doua doar partial. A treia (consecutiv) a fost un adevarat deliciu gastronomic.

Greu concurs. M-a stors. Foarte rar ma apropii de zona rosie ca si incadrare in timpul limita. Dar am tras bine si cu siguranta o sa ma antrenez mai mult anul ce vine.

La final am fost pe locul 9 la categoria mea. Si din nou sunt mandru si multumit de ce am realizat.

Elena...Noi formam un tot, e o balanta tot timpul: cand eu merg bine, ea are probleme. De data asta dupa o ora de traseu a lasat-o schimbatorul fata si a trebuit sa abandoneze.

Vreau sa multumesc celor care au trecut pe langa ea, s-au oprit sa intrebe:
"Te descurci?"
"Nu!!!"
"Nasol!"
si plecau mai departe. Daca pe cei de pe primele locuri ii inteleg - pana la urma este concurs si oamenii aceia bat o tara ca sa aiba posibilitatea sa dovedeasca ce pot, nu inteleg loazele de pe locuri 50 si de mii care si-asa se miscau ca hoiturile la taiere si ar fi putut da o mana de ajutor.

Sa va fut. Si sa crape bicicleta sub voi...

Multumesc Ema ca ai ajutat-o cu schimbatorul si asa a reusit sa ajunga (destul de incantata de portiunea de coborare) la final.

Gata si cu BMM 2010. Bravo Alex (daca eu n-am o parere buna de mine, atunci cine sa aiba?!). Hai ca mai e doar Geiger-ul si dupa aia vom fi departe, tare departe...

Inca odata felicitari echipei BikeAttack. Ireprosabil.

Biletele sunt tot aici. Oare cum ar fi fost daca form-ul ala de aplicare era inca activ? Interesant e ca probabil nu o sa aflu niciodata...

20 de comentarii:

Blog din Marginime spunea...

Salut. Asta urmeaza. http://www.youtube.com/watch?v=vdGqzJhyJXU

Cristi Trandafir spunea...

mah alternativii astia sunt dati dracului....unde isi baga coada ...baang ...organizarea tinde sa fie perfecta...:))

Anonim spunea...

Pai ziceai ca te bagi la 50km!
Inca de pe traseu asteptam sa vina ziua de luni sa-ti citesc blogu'; vroiam sa stiu daca sunt la concurs de MTB sau de cicloturism :D

robert

Anonim spunea...

Sunt unul din cei 50 de mii. Daca o intalneam o ajutam. Cum am ajutat-o la 3 munti pe Prapastiile Zarnestilor. S-au cum m-am oprit si am ajutat la BMM cand si-a rupt un baiat clavicula. Nu generaliza.

Cu resprect
Viorel Micu
WARPSOFT

Lucian s spunea...

Salut ! Regret ca nu s-a nimerit sa o ajut pe Elena, am vazut-o urcind amarata spre primul punct de alimentare in timp ce eu ma intorsesem pe traseu sa-mi caut vitezometrul pierdut; cand am ajuns inapoi la alimentare se ocupa cineva de acolo de Elena si am consderat ca nu e cazul sa ma bag, desi stau destul de bine cu partea tehnica;
pentru mine, prima participare la o tura lunga a unui maraton; cred s-a nimerit sa fie una dificila :-) impartasesc toate opiniile tale dar pentru mine trasatura generala e urmatoarea: lipsa reperelor din padure sau de pe single trail a contat enorm - practic nu putam estima cat mai e pana undeva pentru ca nu aveam niciodata contact vizual direct cu urmatorul "ceva" varf,etc. comparativ cu alte maratoane;fantastic labirintul spre Semenic, ma gandesc cat de inspirat a fost cel care a "ocolit" prima data baltile cu noroi si a marcat pe-acolo ; Bravo ! Nu reusea sa se tina ATV-ul salvamontului dupa mine :-) ei tocmai se retrageau la ora aia la care pedalam eu pe-acolo - dar m-au ajutat inainte cu Iso si apa;am terminat cu bine dupa 9h30 pe propria raspundere fara evenimente ! jos palaria pt organizatori si iata ca dupa 3 ani am reusit sa termin cel mai frumos maraton al meu de pana acum !
Lucian S.

bitza spunea...

Bravo Alex!
Si inca ceva: nu Cube-ul e de vina, iti trebuie un "doctor" de biciclete :)

Anonim spunea...

hehe mi-am luat si eu un cube
oare or fi chiar asa slabe?:)
sper sa nu fie

Dan Lupsa spunea...

Mai Alex....nu pot sa cred ca ai folosit acele cuvinte :(
"""Te descurci?"
"Nu!!!"
"Nasol!"
si plecau mai departe. Daca pe cei de pe primele locuri ii inteleg - pana la urma este concurs si oamenii aceia bat o tara ca sa aiba posibilitatea sa dovedeasca ce pot, nu inteleg loazele de pe locuri 50 si de mii care si-asa se miscau ca hoiturile la taiere si ar fi putut da o mana de ajutor.

Sa va fut. Si sa crape bicicleta sub voi...""
========================
Tot nu inteleg,daca era o obligatie ca ceilalti rideri sa deie o mana de ajutor sau nu.Oricum,ai folosit cuvinte grele pentru toti cei care au trecut pe langa Elena,si cred ca si pentru cei care au citit aceste pasaje din acest blog.

Sincer,eu respect munca voastra,si va admir...va simpatizez,dar am ramas mut cand am vazut aceste cuvinte.

Alex.....ai gresit,fata de multa lume...prin acele cuvinte.Scuze ca scriu acest mesaj/comentariu.
Cu acelasi respect fata de amandoi
Dan Lupsa

Elena & Alexandru FODOR spunea...

Ai dreptate Dane, probabil am sarit calul.

Dar exact asta am gandit atunci. Si oricat de ciudat suna, exact asta gandesc si acuma. Probabil nu trebuia sa o scriu...
Singurele scuze le adresez oamenilor care trageau din greu indiferent de locul pe care se aflau, si fata de cei care habar n-au de tehnica si n-avea nici un sens sa se opreasca.

Fata de restul, pot sa repet inca odata ce am scris in blog...

Alex

mirosul spunea...

Bafta la Geiger. Ma tot gandesc daca sa ma inscriu la traseul scurt, pentru a vedea cam care e nivelul. Sper sa ma ajute calul...

Anonim spunea...

Ma maestre, pana acum ai laudat organizarea de ti-a iesit pe ochii ca e impecabila, ca e perfecta, ca e nu stiu cum i-ai mai zis.
Pe dracu. Organizarea e proasta, daca Elena a ajuns in CP si oamenii de acolo nu au avut scule si cunostinte minime sa remedieze defectul.
Organizarea e proasta daca in CP-uri la un concurs de MTB pui cataratori. Ce sa faca astitia sa te agate cu caraba?
Din moment ce ai ajuns in CP nu e treaba concurentilor sa te ajute. Punct.

M

Alin Tanase spunea...

Catre Anonimul M: ai exprimat un punct de vedere complet nedocumentat cand ai spus de cataratorii din CP-uri la un concurs de MTB; daca chiar nu stii cei din Alternative nu sunt doar cataratori, practica mai multe sporturi montane, inclusiv MTB, participa la concursuri de MTB sau de adventure-race, participa la multe maratoane montane, au si experienta in organizarea de concursuri de profil, cam stiu cu ce se mananca un concurs din asta. Nu degeaba clubul se cheama Alternative, nu se cheama Doar_Catarare :D
Daca mai citesc si restul comentariului tau, as putea spune ca este un punct de vedere destul de limitat. Eu n-am auzit ca organizatorii sa fie obligati sa acorde asistenta tehnica unui concurent. Citeste regulamentul UCI daca tot mergi pe la concursuri de MTB.

Anonim spunea...

Nu conteaza ca erau cataratori, alergatori sau plimbareti pe bicileta sau ca erau din clubul X sau Z(am dar exemplu de catarator ca desprea asta a vorbit maestrul in blog), ce conteaza e ca nu aveau cunostinte tehnice de bicicleta si nici scule si abilitati pentru a repara posibilele defecte care apar pe traseu.

Nu stiu unde e regulamentul UCI dar daca imi dai pasajul il citesc cu placere.

La concursurile de MTB alea care chiar sunt concursuri de asa ceva, exista cel putin un stand tehnic in tabara de baza, si cate un mecanic in punctele de control. Si aici fac apel la memoria lui Suca, daca isi mai aminteste cum a fost la IronBike si daca ne poate confirma prezenta standurilor tehnice si a mecanicilor, eventual unele incidente care sa puna in evidenta despre ce vorbesc eu aici.

M

Anonim spunea...

Iaca ma maestre mare organizator de maratoane montane care cam sti cu ce se mananca un concurs din asta, am cautat regulamentul UCI pentru competiile de MTB.

http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTkzNg&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=34424&LangId=1

Si iaca ce zice:

Technical assistance
4.2.043 Technical assistance during a race is permitted subject to the conditions below.
4.2.044 Authorised technical assistance during a race consists of repairs to or the replacement of any part of
the bicycle other than the frame. Bike changes are not permitted and the rider must cross the finishing
line with the same handlebar number plate that he had at the start.
4.2.045 Technical assistance shall only be given in the feed/technical assistance zones.
4.2.046 Spare equipment and tools for repairs must be kept in these zones. Repairs and equipment changes
can be carried out by the rider himself or with the help of a team-mate, team mechanic or neutral
technical assistance. Small items such as an inner tube or a small tool may be handed up from the
feed/technical assistance zones.
(text modified on 25.09.07).
4.2.047 In addition to technical assistance in feed zones, technical assistance is permitted outside these
zones only between riders who are members of the same UCI MTB team or of the same national
team.
Riders may carry tools and spare parts provided that these do not involve any danger to the rider
himself or the other competitors.

M

Alin Tanase spunea...

D-le anonim M: in primul rand esti foarte arogant si faci numai presupuneri aiuristice.

1. Vad ca te legi cu insistenta de oamenii din CP-uri: de unde stii tu ce cunostinte tehnice aveau ei? Ii cunosteai direct? I-ai verificat pe fiecare in parte? Le-ai cerut ajutorul si ai ramas dezamagit de nivelul lor de cunostinte? Daca faci atatea presupuneri nefondate si eu pot sa presupun despre tine ca nu te prea duce capul de exemplu.

2. Vrei sa-ti dau un link de traduceri on-line englez-roman? Ai tradus textul ala? Unde scrie acolo ca organizatorii sunt obligati sa acorde asistenta tehnica concurentilor? Aici se reglementeaza locurile in care se poate acorda asistenta tehnica si modul in care aceasta se poate desfasura, cine are dreptul sa acorde asistenta.
La un concurs international intr-adevar UCI obliga la existenta unor zone speciale de asistenta tehnica, dar nu obliga organizatorii sa se ocupe de aceasta. Sub regulile UCI, vin apoi regulile federatiilor nationale, apoi regulile specifice concursului in cauza. Daca te vei lega de inexistenta spatiilor desemnate pt asistenta tehnica la Garana (pt ca ai amintit de Iron-Bike), tine cont ca BMM nu este un concurs inscris intr-un circuit international, nici macar la nivel national. Aici s-ar putea sa gresesc, dar din cate vad eu pe site-ul Federatiei Romane de Ciclism si Triatlon, BMM nu apare in caldendarul oficial, iar clubul organziator Bike Attack nu este afiliat la Federatie. Deci teoretic nu sunt obligati sa respectele normele UCI si cele nationale, isi asuma fata de participanti doar obligatiile precizate de regulamentul propriului concurs. Pe care obligatii tu le accepti tacit prin inscrierea ta la concurs. Ia zi-mi ai citit cumva regulamentul BMM inainte sa te inscrii? Scrie acolo ca ei vin cu echipa tehnica dupa tine?
Dar asta nu inseamna deloc ca nu este un concurs bine organizat, desi dupa teoria ta sustii contrariul. Hai spune-mi d-le Critica la cate concursuri de MTB din RO ai vazut tu spatii speciale de asistenta tehnica in fiecare punct de control?
Si la cate cocnursuri din RO ai vazut tu cate un mecanic in fiecare punct de control? Si la cate concursuri internationale ai participat de esti asa dezamagit de slaba organizare a cocnursurilor din RO?

Si inainte sa te mai gandesti sa arunci cu prostii, te invit sa-mi cauti pasajul acela care spune ca organizatorii sunt obligati sa acorde asistenta tehnica concurentilor.

Alexandru Fodor spunea...

Asa-i, acesta este regulamentul UCI. Acolo se stipuleaza clar conditiile in care asistenta tehnica poate fi asigurata pe parcursul unei curse, dar nu specificaca niciunde OBLIGATIVITATEA asigurarii asistentei tehncice

Intr-adevar la IronBike aveam in zona de start/finish mecanici care se ocupau (contracost !!!) de biciclete. Pe parcurs de asemenea erau unul sau 2 puncte marcate ca puncte de asistenta tehnica. Dar asta a fost optiunea organizatorilor si nu obligatia lor.

La concursurile din Romania nu exista inca conceptul de zona de asistenta tehnica. Maximul care s-a putut face pana acuma a fost la 3Munti si...la BMM: in punctele de alimentare aveai la dispozitie ulei de lant. E foarte mare lucru si atata.

Daca comparam din acest punct de vedere , BMM a fost mai slab decat concursurile de afara. Dar asta ar fi un criteriu cel putin subiectiv. La nivelul competitiilor din Romania este un concurs organizat exemplar.

Discutia oricum s-a departat de subiect. "Cataratorii" au venit sa ajute. Stiau foarte bine care sunt sarcinile lor in punctele de control si pentru asta au mai multa experienta decat marea majoritate a organizatorilor - si s-au achitat de sarcina respectiva foarte bine conform feedback-urilor primite de la participanti.

Discutia este subiectiva si deoarece Elena odata ajunsa in CP, NU a solicitat nicium ajutorul - renuntase de mult la lupta. De pe pozitia a 3-a in clasament se trezise pe ultimul loc si nu mai avea chef sa continue.

BikeAttack si Alternative s-au ajutat reciproc la 2 maratoane anul acesta si ce a ramas in urma au fost 2 competitii la care majoritatea asteapta cu nerabdare editiile viitoare.

Anonim spunea...

Dom' Tanase ma iei la rost si ma trimiti sa citesc regulamentul UCI. Ascult de matale si caut regulamentul, extrag portiunea referitoare la Asistenta Tehnica si ti-o prezint. Dupa care incepi sa imi tragi o intrega gargara cum ca concursul nu are nici o treba cu UCI nici macar cu Ferderatia Romana de Ciclism si Triatlon. (Fii atent acuma vine smecheria!!!) Si atunci de ce dracu m-ai trimis sa citesc regulamentul UCI. Ca sa te dai important sa imi arati ca si tu sti de UCI. Bai tot ce se intampla in Romania nu are nici o treba cu ce se intampla afara. Aici concursurile sunt organizate dupa ureche de clubul X sau asociatia Z dupa regulamente facute aiurea si care oricum nu sunt respestate. Din nou ma iei la rost daca am citit regulamentul de la BMM2010. Din pacate l-am citit dar nu trebuia, pentru ca nici macar cei care l-au scris nu il respecta. (Fa ochii mari ca acum iti dau examplu!!!) Timpul limita afisat pe site la categoria Race era de 6 ore. La categoria Race Feminin concurenta care a uracat pe treapta a treia a podiumului a depasit 6 ore, deci conform regulamentului punctul 16. trebuia sa fie descalificata dar oragnizatori s-au pisat pe regulament si au premiat-o. Acum ca te-am luminat cum e treaba cu regulamentele si cum sta treaba in realitate iti repet organizarea a fost PROASTA (exemplul de mai sus ma sustine). Vezi eu nu trebuie sa presupun chestia cu dusul, tu mi-o arati.

La Maratonul Medieval Medias in punctele de control era om care iti spala transmisia de noroi si iti ungea lantul.

Eu nu am spus nicaieri ca pe organizatorii ii obliga cineva sa puna un mecanic in fiecare CP, pentru ca nu exista nici o forma care sa controleza aceste competitii si sa le traga la raspundere. De aceea cel mai important sunt eu concurentul care platesc si eu spun ca trebuie sa fie un mecanic in fiecare CP. Mi se pare cea mai mare porcarie sa pui 300-400 de concurenti sa isi care lada cu scule dupa ei intr-un concurs cand foarte usor poti sa tocmesti 6-8 mecanici in functie de cate CP-uri ai. Intr-un oras de asta mare sunt cam 2-3 magazine de biciclete fiecare avand cate 1-2 mecanici, ce e asa de greu sa ii platesti si sa ii aduci pe traseu. Si sa nu vii sa imi scoti mie ochii ca e scump ca trebuiesc bani, pentru ca inscrierile sunt cuprinse intre 10 si 20-25 euro care daca raportam la venitul mediu in Romania reprezinta mai mult decat inscrierile de afara raportate la venitul lor. Repet organizarea e PROASTA pentru ca dupa ce cheltui destul cu inscrierea, deplasarea si cazarea iar dupa 8 km de concurs mi se deregleaza schimbatorul fata si sunt nevoit sa abandonez pentru ca pe ratatii de organizatori ii dore in fund sa puna un mecanic in CP am tot dreptul sa fiu arogant si rau pentru ca platesc.

Am inteles ca s-a umflat riscasu' in tine ca m-am luat de cataratori din clubu' lu' Peste care sunt cei mai priceputi sa-ti dea doua banane si un pahar de Enervit. M-am luat de organizatorii principali care au pus in CP-uri doar chelneri fara sa se gandeasca ca nu doar omu trebuie alimentat (ca nu e maraton de alegare) ci Si calu' trebuie tesalat. Iar despre oamenii din CP-uri nu fac presupuneri nefondate i-am citi rapid iar daca ii strangi si ii scot la un test de calibrat si reglat schimbatoare pot garanta ca o sa o scota greu la capat mai ales daca toata treaba tre' facuta sub 10 minute iar daca ne bagam si la corectarea unei roti in cazul unei spite strambe sau rupte din cauza unui lemn poti sa ii uiti.

MMM

Alin Tanase spunea...

Domnu MMM, n-ai inteles unde vroiam s-ajung cu regulamentul UCI, dar n-a fost doar o baza ca sa te pun sa sapi aiurea: daca nici la un concurs international supus normelor UCI, care este cel mai elaborat si restrictiv regulament, organizatorul nu este obligat sa acorde asistenta tehnica concurentilor, atunci nu poti incrimina un organizator/club din RO care nu este afiliat la federatia nationala, deci nu adera la regulamentul UCI, sa-ti asigure asistenta tehnica.
Eu atat am avut de zis, in rest pricepi ce vrei.
Nu ma mai apuc sa te contrazic pt ca in aceeasi nota aroganta vad o continui cu presupunerile despre oameni pe care nu-i cunosti si le pui etichete, de parca ai fi a toate stiutor, ca de sub masca anonimatului o dai deja pe razboaie intre concursuri si sincer nu ma intereseaza razboiul tau. Probabil cineva ti-a zgandarit orgoliul de fan/organizator al concursului MMM.

Gianina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gianina spunea...

Concurs perfect nu exista nici in tara si nici in strainatate. Fiecare face ce poate si dupa cum ii permite peisajul: traseu de cicloturism, traseu de mtb :)) si bugetul.
Idee este ca te-ai legat de cei de la CSA fara motiv, pentru ca noi nu suntem doar cataratori. Suntem si bikeri si alergatori, si alpinisti etc.
Pentru organizarea unui eveniment (concurs in cazul nostru) este nevoie de zeci de volutari. Cand expertii se baga la concurs pe cine pui in puncte? Idee este ca voluntarii sa fie instruiti, nu trebuie sa fie mecanici de biciclete sau barmani ca sa iti serveasca un pahar de apa sau de energizant.
Si in incheiere vreau sa te informez ca un catarator de la noi de la club i-a schimbat pana unui concurent care nu avea la el decat petece.

Numai bine,
Gianina Tanase

PS: Data viitoare asuma-ti responsabilitatea si semneaza-te ca sa stim si noi cu cine discutam. Nu de alta, dar nu stii la ce ii duce pe unii capul cand te semnezi cu M!