Data: 21.10.11-12.11.11
Participanti: Elena, Alex
Locatie: Sihanoukville, Cambogia
Poze: la mare
Nu putea sa lipseasca marea din excursie. Asa am si ales in mare ruta pe care o strabatem pe aici - ne-am lasat spre final partea cu litoralul.
Una dintre cele mai renumite zone litorale din Cambogia e Sihanoukville (orasul lui Sihanouk, unul din fostii conducatorii ai Cambogiei). Sihanoukville e situat in sudul tarii, nu foarte departe de Phonm Pehn.
Desi drumul a fost relativ scurt si soseaua destul de buna, am ajuns abia pe dupa-amiaza in autogara din Sihanoukvile. Aceeasi rechini ne-au atacat si aici. Ca sa mai variem am negociat niste motociclete de data asta.
Asa ca ne-am imbarcat separat pe cate o motocicleta, cu ditamai rucsacul in fata soferului. M-am straduit tot drumul sa-l conving pe sofer ca nu ma intereseaza ca e scump acolo unde vreau eu. S-a smiorcait o perioada, dupa aia a trecut cu speranta la a incerca sa-mi vanda marijuana (incep sa cred ca fata e de vina - in tura asta peste tot pe unde am fost au incecat sa-mi vanda ierburi). Necajit ca si aici l-am refuzat m-a dus la pensiunea pe care am cerut-o.
Intre timp Elena cu soferul si motocicleta lui se volatilizasera. Destul de stresat, am asteptat pana a venit si ea - soferul n-avea casca asa ca a trebuit sa evite rutele verificate de politie.
Pentru prima seara vom sta la niste bungalow-uri vchiar pe plaja. Pretul este cam piperat comparativ cu celelalte oferte, dar azi ramanem aici.
Dupa ce ne-am instalat am pornit in plimbarea obisnuita ca sa vedem ce posibilitati sunt prin zona. Am luat la rand toate oficiile care ofereau servicii de scuba sau care organizau excursii ca sa ne putem face o idee generala.
Pana la urma am decis sa facem cursul de scuba avansati - pe cel de incepatori il aveam din Indonesia.
Asa ca ne-am ales cu cea mai scumpa oferta, dar si cu cei mai profesionisti si mai simpatici din tot Sihanoukville. Oamenii au zis simplu - ei stiu ca sunt cu mult mai scumpi decat concurenta, dar au motivele lor sa fie asa :).
Seara am petrecut-o pe malul marii in fata bungalow-ului. Mi-a fost dor de mare, de mirosul de ei, de briza, de valuri (din pacate aici valurile sunt inexistente - marea noastra e de fapt un golf gigantic si noi locuiam chiar in capatul de sus al acestuia).
Dimineata devreme, dupa un mic-dejun european, ne-am dus la agentie. De aici am fost transbordati in zona portuara a orasului unde ne astepta barca noastra.
Cursul de scuba prevedea 5 scufundari tematice si se desfasura pe durata a doua zile - noaptea dintre ele petrecand-o pe barca.
Nu suntem singuri - inca doi turisti vor face cursul de advanced cu noi si mai sunt cativa care au venit doar la fun dive.
Anul acesta vom face cursul cu PADI - anul trecut am facut cu cei de la SSI, dar am putut sa trecem de la o scoala la alta fara probleme.
Am o mare problema (pe langa multe altele) - nu reusesc sa retin numele oamenilor, asa ca desi ma uit acuma pe poze si recunosc toate fizionomiile (si o sa le retin si peste o suta de ani), habar n-am cum se chemau personajele respective.
Hai ca am facut un efort - pe instructorul nostru il chema Fabien (ala dezbracat). Francez sadea. Cu bunele si relele ce decurg din asta. Pletosulk e Alain, un scotian care a aterizat acuma cateva luni in zona si s-a decis sa fie scuba instructor pentru o perioada. De fapt de la inceput trebuie spus ca standardele din Indonesia erau peste cele de aici. Aia pareau niste maniaci ai securitatii si ordinii - astia erau mai ...boemi.
Dupa un mic dejun copios la bordul noii noastre case, ne-am pregatit de prima scufundare. Cursul de orientare si cel de "deep diving" sunt obligatorii. Pe langa acestea am mai ales inca trei specialitati optionale: scufundarea nocturna, identificarea pestilor si (pe asta mi-e mai greu sa o traduc) Peak Performance Buoyancy (tehnici de mentinere a echilibrului neutru sub apa - adica atunci cand stai sub apa fara sa te scufunzi sau sa te indrepti spre suprafata si asta fara sa depui efort).
Scufundarile au avut loc in cinci zone diferite, toate situate in preajma unor insule - de fapt arhipelagul din largul Sihanoukville-ului este principala atractie turistica a zonei. Aici se organizeaza aproapte toate excursiile- fie ca e vorba de scuba, snorkelling sau doar vizitarea insulelor.
Pentru prima scufundare vom face Peak Performance Buoyancy. Eu vin cu ceva traume din Indonesia legate de scuba - atunci am suferit la propriu, aproape toate scufundariule soldandu-se cu sange pe nas sau cu dureri atroce de urechi. Asa ca sunt destul de reticient la a mai intra sub apa.
Dar cum nu am invatat sa renunt (si am mai dat si o groaza de bani pentru a ma chinui), imi imbrac costumul. Elena este mult mai entuziasmata decat mine - ea s-a descurcat excelent si s-a bucurat de fiecare scufundare anul trecut.
Fiecare scufundare este precedata de o scurta instruire (ma scot din pepeni oamenii care au ajuns sa vorbeasca intr-o mixtura fara sens de romana-engleza - asa ca e instruire si nu "briefing"). Fiind vorba de un curs, fiecare scufundare are pe langa tematica bine definita si o serie de exercitii si sarcini pe care trebuie sa le duci la indeplinire sub apa.
Scufundarea s-a desfasurat la doar cativa metrii sub apa, motiv pentru care m-am si simtit excelent. A fost distractiva si foarte utila. Inveti sa iti controlezi respiratia si in general sa iti mentii echilibrul sub apa -factor cheie pentru a consuma cat mai putin din oxigenul din dotare si astfel sa prelungesti timpul petrcut sub apa.
A urmat pranzul si siesta - viata pe barca curge intr-un ritm mai lent (daca se poate imagina asa ceva) decat cea de pe uscat. Intre doua scufundari ai timp sa faci tot ce vrei, in general asta inseamna sa citesti, sa socializezi cu ceilalti turisti sau doar sa stai.
Aici am avut parte de cea mai autentica experienta asiatica de pana acuma. Satul parea intr-adevar rupt de restul lumii. Casele erau de fapt constituite doar din acoperis si o podea inaltata putin deasupra solului - n-aveu pereti. O ingramadeala de bordeie printre care se invarteau in lancezeala tipica, localnicii.
Am stat aproape o ora pe pamanat, timp in care ne-am plimbat pe aleea din mijlocul satului si am facut poze.
Ne-am reintors pe barca pentru a ne deplasa spre urmatorul loc de scufundare. A urmat cursul de orientare. Stiti deja aventurile mele cu GPS-ul ( Apropo, intre timp am devenit prieteni foarte buni. Am invatat ca daca ai rabdare, faci lucrurile in succesiunea corecta si ii acorzi un dram de indulgenta - e un prieten de nadejde). Dar cu busola n-am stiut niciodata sa ma orientez. Si nici n-am de gand sa mai invat - acuma ca m-am imprietenit cu GPS-ul nu vad sensul sa mai invat sa folosesc busola (daca cedeaza electronica e un semn ca trebuie sa mai scriu iara un blog epopeic, nu sa imi mai obosec mintea cu orientarea la busola si harta).
Dar sub apa nu folosesti GPS-ul, ci tot batrana busola. Suntem impartiti in doua echipe si trebuie sa facem si de data aceasta niste exercitii. Pentru inceput trebuie sa descriem un patrat cu ajutorul busolei. Eu voi folosi busola, iar Elena va "masura distanta" functie de numarul de batai din picioare. Dupa un numar de batai , cotim la 90 de grade si astfel trebuie sa descriem un patrat intorcandu-ne in punctul de unde am plecat.
Am facut din nou echipa perfecta si ne-a iesti cel mai bun patrat. Cealalta echipa a intimpinat ceva dificultati asa ca am asteptat vreo 10 minute pana cand au venit. In timpul asta am descoperit o sumedenie de vietati pe fundul oceanului asa ca timpul a trecut repede. Urmatorul exercitiu a fost mai simplu (doar ca nu imi mai amintesc ce era).
Pe scurt: la primele doua scufundari m-am simtit excelent, fara nici o durere si mi-a facut placere sa fiu sub apa. Am invatat lucruri noi si m-am distrat. Asta e partea buna. Reversul: nu cumva sa va dea prin cap sa incepeti scufundarile in paradisul din Indonesia. Veti avea tot timpul cel mai nepotrivit termen de comparatie.
A compara Indonesia cu Cambogia la scufundari e ca si cum ai compara desertul cu jungla. Punct.
Nici seara nu avem liniste - urmeaza cea de-a treia scufundare. Seara, mediul submarin se transforma si nu ma refer doar la faptul ca e bezna. Cu totul alte vietati populeaza acuma adancurile - animalele nocturne isi fac acuma aparitia. De asemena, la lumina lanternelor, culorile de sub apa apar mai vii, fara a fi estompate asa cum sunt peste zi.
Din nou o scufundare frumoasa, in care am invatat sa folosesc lanternele sub apa, in care n-am vazut mare lucru si in care au reinceput sa apara durerile de urechi. Dar o trecem totusi la capitolul frumos.
Dupa cina, am avut voie sa ne delectam cu niste beri si am stat pana tarziu la taclale cu ceilalti turisti si cu instructorii.
Noaptea am petrecut-o pe puntea superioara unde aveam intinse niste saltele. Ce poate fi mai exotic decat sa dormi la tropice, pe o barca, in mijlocul marii sub cerul austral? Pai mai nimic.
Intamplator insa, in nopatea respectiva a venit furtuna asa ca am fost destul de udati (Elena cu mine am ales sa stam in partea neacoperita a barcii pentru a vedea cerul). Nici asta n-ar fi fost neplacut, dar odata cu furtuna au aparut si valurile si tangajul. Si cand toata noaptea te legeni dintr-o parte in alta, cu ochii inchisi si fara puncte de reper, uiti de partea romantica descrisa mai sus.
A doua zi ne asteapta piatra de incercare : scufundarea de adancime. Asta ma streseaza. Mie imi place mai mult sa fac snorkelling decat scuba. Si daca tot fac scuba mi se pare ca 10m adancime reprezinta maximul la care merita sa mergi. Azi in schimb trebuie sa coboram la 30m pentru a trece testul.
Locul unde vom face scufundarea are un nume sugestiv "In mijlocul pustiului" (v-am zis ca ma enerveaza aia care au ajuns sa vorbeasca numai in engleza, asa ca de acuma o sa traduc mai tot in romana chiar daca suna aiurea).
Coborarea va fi balizata - adica vom avea o baliza la suprafata de care va fi atarnat un fir de ghidaj. Noi vom folosi firul acesta pentru a atinge adancimea dorita. La -30m vom completa niste tablite unde vom scrie ce culori vedem (se testeaza capacitatea de concetrare la adancime, coordonarea miscarilor) dupa care vom reveni incet la suprafata.
Orologiul ala de pe mana l-am primit de la Favien. Chestia aia inlocuieste toate tabelele si calculele pe care trebuie sa le faci pentru a afla timpul de decompresie, timpul de revenire, timpul petrecut pe fundul apei, adancimea pentru oprirea de siguranta si o gramada de alte chestii. Daca ceasurile pe care le folosim la suprafata la antrenamente au rol distractiv, acestea iti pot salva efectiv viata. Adevarate bijuterii, diferenta e ca ceasul costa mult mai mult decat bijuteriile.
De la primii metrii m-am simtit rau. Toti cadeau ca bolovanii la fund, doar eu stateam la suprafata deorece nu reuseam sa imi egalizez presiunea din urechi si simteam ca imi pocneste capul. Instructorul se tot uita intrebator la mine, ceilalti coborau, mie imi exploda capul... Scenariul tipic din Indonesia. Asa ca ce era sa fac? Am injurat printre dinti si prin regulator si am coborat, desi imi pocnea capul.
Coborarea a fost de cacat. Intr-o mare de intuneric, inconjurat de ceva suspensii in apa, prin care nu se vedea nimic, coboram. Eu ramasesem cu ochii atintiti pe ceas si ma rugam sa arate odata -30m. Si tot coboram catre fundul Pamantului fara sa vad nimic. De fapt ma trageam in jos de firul de ghidaj ca sa cobor.
Pana la urma am ajuns la capat. Acolo trebuia sa avem grija sa nu ridicam malul de pe jos. Eu am picat ca bolovanul si in jurul meu s-a facut un nor de mal - vizibilitatea a devenit 0. Intr-un final m-a gasit Fabien care a constatat cu stupoare ca nu am conectat costumul la tubul de oxigen. Dupa ce a facut ceva gesturi obscene, mi-a conectat aparatura. Am completat tablitele cu culori si am pornit pe lungul drum catre suprafata.
Urata scufundare.
Scapati si de drija acesteia am petrecut timpul de dupa sarind de pe barca.
Sau studiind cartile groase de la PADI - trebuia sa raspundem la sfarsitul fiecarui capitol la o serie de intrebari legate de tematica scufundarii respective. Partea teoretica este necesara pentru a putea trece examenul, asa ca vrand nevrand am fost obligati sa citim (majoritatea lucrurilor erau interesante asa ca nu a fost neaparat o corvoada).
Cea de-a cincea si ultima scufundare ar fi trebuit sa fie si cea mai distractiva - este vorba de recunoasterea vietatilor subacvatice. Pentru asta am primit niste tablite de identificare unde erau trecute familiile mari de pesti si noi trebuia sa identificam sub apa pestii pe care ni-i arata instructorul.
Am dat dovada de o nepricere uluitoare comparativ cu colegii mei de scufundare. Fabien a fost incredibil de rabdator si pana la urma a rasuflat usurat cand am identificat si ultimul peste. Scufundarea aceasta s-a soldat cu sange in masca. Ceva nu e OK...Trebuie "sa ma caut" cand ajung acasa.
Cu asta s-a incheiat si cursul nostru de scuba si mini vacanta in apele tropicale. A urmat drumul inapoi pe uscat.
Pe uscat am schimbat deja cazarea - o treime din pret la conditii mai bune. Era chiar langa agentia care ne-a organizat si excursia si este locul unde se intalnesc seara instructorii la o bere si la o poveste.
Ziua urmatoare era ziua planificata de Elena pentru bronz. Natura e de alta parere si ne trimite o patura groasa de nori, asa ca nu ne ramane altceva de facut decat sa perindam in sus si jos pe intinsa plaja.
Zona litorala era interesanta - un sir neintrerupt de kilometrii (la propriu) de mini restaurtante, mini cluburi si mini baruri (suntem in Asia asa ca totul este mini). Aceste se continuau pana efectiv in apa. Aici te opreai sa iti iei pranzul, sa bei un cocktail colorat, sa mananci o friptura (fructe de mare) prajita in fata ta chiar pe plaja sau sa topai seara pe muzica care se auzea de la cativa metrii mai incolo.
Erau foarte putini turisti si din nou si aici aveai impresia ca timpul s-a oprit in loc. Peste tot erau anunturi cu angajari de personal din vest pentru cluburile de pe plaja. Si acuma mai mult ca niciodata in timpul turei ne-am gandit la scenariul in care macar pentru sase luni uitam de lume si ramanem pe aici.
Dar, ca de obicei, am mers mai departe. In timp am ajuns sa nu mai regret (poate imbatranesc, poate doar am inceput sa vad din mai multe perspective) - nu suntem facuti sa stam intr-un loc, trebuie sa fim in continua miscare.
Mai departe dupa ce am trecut de plaja cu nume greu de pronuntat - Ochheuteal, am ajuns intr-o zona mai pustie.
Si dupa aia ne-am facut veacul pe plaja Otres. Aici ne-am reintalnit cu prietenii nostri de la scuba Jen si Noam. Ei au plecat cu masina din Anglia si sunt hotarati sa faca turul lumii. Puteti urmari aventura lor pe http://www.landroveroverland.co.uk.
Ei au fost doar o parte din "nebunii" pe care i-am intalnit in decursul turei: motociclisti (inclusiv un roman) plecati din Europa, instructori de scuba aterizati aici din indepartata Europa, tineri si nu numai plecati cu lunile de acasa si ratacind prin toate colturile lumii.
Cu ocazia asta am reusit sa facem poza de cuplu. Mama Elenei a observat pe buna dreptate ca din sutele de mii de poze noi abia daca avem cateva in care aparem amandoi. Asa ca acuma am compensat.
Am refacut tot drumul pana la pensiune (in spatele unei motociclete) in speranta ca o sa gasim de undeva de inchiriat o ambarcatiune (catamaran de exemplu ar fi fost fain). Nu am reusit sa gasim asa ceva asa ca am reluat inca odata tot drumul pe plajele din Sihanoukville ca sa poposim exact de unde plecasem cu cateva ore in urma.
Cand stau si tropai pe tastatura de la lucru am un fetis: ma vad stand departe pe o plaja cu un cocktail colorat in mana, departe de livrari, termene limita si alte porcarii. Nu pot sa nu imi satisfac fantezia.
Si Elena a avut parte si de un masaj. Fatuca aia era o smecherie pe doua picioare. Pe asta n-am reusit sa o intorc nicicum. "M-a facut" la toate replicile, stia engleza suficient de bine ca sa ne intelegem, era spontana si plina de umor - asa ca a castigat "dreptul" de a face masaj.
Dupa experienta hedonista (acuma cel putin cand mi se ia de lucru o sa ma pot zgaii la pozele cu mine) mi-a venit cheful de ceva miscare.
Am cochetat cu ideea kite surf-ului - era acolo un loc de unde puteai inchiria. Dar dupa ce intr-un final au reusit sa le ridice in aer si am vazut cu ce viteza se deplasau mi s-a facut frica. Daca nu sunt in stare sa il carmesc inapoi catre tarm si ajung prin Indonesia pe calea apei?!
Asa ca am ales varianta teoretic mai sigura a kayak-ului. Am pornit increzatori la drum- ne-am ales ca obiectiv o insula care se vedea in zare. Daca initial obiectivul parea intangibil, gratie probabil unor curenti marini favorabili, am ajuns in preajma insulei dupa vreo 40 de minute.
Intoarcerea in schimb a fost de pomina. Probabil curentii respectivi bateau invers acuma asa ca am decis sa mergem direct catre tarm. Plutaritul si in general sporturile de apa nu sunt punctul meu forte si la intoarcere am redescoperit asta. Intr-un final am reusit sa acostam in locul de unde inchiriasem kayak-ul.
Asta e proprietarul barului - de fapt toti proprietarii de localuri, hoteluri sau pensiuni de aici erau europeni.
Pe seara ne-am reintors in oras tot in spatele unei motociclete. Am mai avut timp de o cina la restaurantul nostru favorit - gasisem o terasa de care se ocupa o familie intreaga (asta in Asia inseamna multi oameni). Localul era proaspat deschis, foarte curat si oamenii incredibil de serviabili.
Mai cateva beri la local cu instructorii de scuba si a venit momentul sa plecam si de aici. Vom calatori toata noaptea catre Siem Reap - cu in popas in Phonm Pehn.
Acuma suntem Advanced Scuba Diver (am primit acuma cateva zile certificatele). Dar nu ne-am satisfacut nici pe departe pofta de scufundari asa ca urmatoarele iesiri sunt desenate mintal functie de posibilitatile de scuba.
Participanti: Elena, Alex
Locatie: Sihanoukville, Cambogia
Poze: la mare
Nu putea sa lipseasca marea din excursie. Asa am si ales in mare ruta pe care o strabatem pe aici - ne-am lasat spre final partea cu litoralul.
Una dintre cele mai renumite zone litorale din Cambogia e Sihanoukville (orasul lui Sihanouk, unul din fostii conducatorii ai Cambogiei). Sihanoukville e situat in sudul tarii, nu foarte departe de Phonm Pehn.
Desi drumul a fost relativ scurt si soseaua destul de buna, am ajuns abia pe dupa-amiaza in autogara din Sihanoukvile. Aceeasi rechini ne-au atacat si aici. Ca sa mai variem am negociat niste motociclete de data asta.
Asa ca ne-am imbarcat separat pe cate o motocicleta, cu ditamai rucsacul in fata soferului. M-am straduit tot drumul sa-l conving pe sofer ca nu ma intereseaza ca e scump acolo unde vreau eu. S-a smiorcait o perioada, dupa aia a trecut cu speranta la a incerca sa-mi vanda marijuana (incep sa cred ca fata e de vina - in tura asta peste tot pe unde am fost au incecat sa-mi vanda ierburi). Necajit ca si aici l-am refuzat m-a dus la pensiunea pe care am cerut-o.
Intre timp Elena cu soferul si motocicleta lui se volatilizasera. Destul de stresat, am asteptat pana a venit si ea - soferul n-avea casca asa ca a trebuit sa evite rutele verificate de politie.
Pentru prima seara vom sta la niste bungalow-uri vchiar pe plaja. Pretul este cam piperat comparativ cu celelalte oferte, dar azi ramanem aici.
Dupa ce ne-am instalat am pornit in plimbarea obisnuita ca sa vedem ce posibilitati sunt prin zona. Am luat la rand toate oficiile care ofereau servicii de scuba sau care organizau excursii ca sa ne putem face o idee generala.
Pana la urma am decis sa facem cursul de scuba avansati - pe cel de incepatori il aveam din Indonesia.
Cum visele e bine sa ti le indeplinesti - am ales cea mai scumpa oferta pe principiul ca avem posibilitatea sa dormim pe barca. Elena vrea sa locuiasca pe barca si eu ma pot pune impotriva dorintei ei.
Asa ca ne-am ales cu cea mai scumpa oferta, dar si cu cei mai profesionisti si mai simpatici din tot Sihanoukville. Oamenii au zis simplu - ei stiu ca sunt cu mult mai scumpi decat concurenta, dar au motivele lor sa fie asa :).
Seara am petrecut-o pe malul marii in fata bungalow-ului. Mi-a fost dor de mare, de mirosul de ei, de briza, de valuri (din pacate aici valurile sunt inexistente - marea noastra e de fapt un golf gigantic si noi locuiam chiar in capatul de sus al acestuia).
Cursul de scuba prevedea 5 scufundari tematice si se desfasura pe durata a doua zile - noaptea dintre ele petrecand-o pe barca.
Nu suntem singuri - inca doi turisti vor face cursul de advanced cu noi si mai sunt cativa care au venit doar la fun dive.
Anul acesta vom face cursul cu PADI - anul trecut am facut cu cei de la SSI, dar am putut sa trecem de la o scoala la alta fara probleme.
Am o mare problema (pe langa multe altele) - nu reusesc sa retin numele oamenilor, asa ca desi ma uit acuma pe poze si recunosc toate fizionomiile (si o sa le retin si peste o suta de ani), habar n-am cum se chemau personajele respective.
Hai ca am facut un efort - pe instructorul nostru il chema Fabien (ala dezbracat). Francez sadea. Cu bunele si relele ce decurg din asta. Pletosulk e Alain, un scotian care a aterizat acuma cateva luni in zona si s-a decis sa fie scuba instructor pentru o perioada. De fapt de la inceput trebuie spus ca standardele din Indonesia erau peste cele de aici. Aia pareau niste maniaci ai securitatii si ordinii - astia erau mai ...boemi.
Dupa un mic dejun copios la bordul noii noastre case, ne-am pregatit de prima scufundare. Cursul de orientare si cel de "deep diving" sunt obligatorii. Pe langa acestea am mai ales inca trei specialitati optionale: scufundarea nocturna, identificarea pestilor si (pe asta mi-e mai greu sa o traduc) Peak Performance Buoyancy (tehnici de mentinere a echilibrului neutru sub apa - adica atunci cand stai sub apa fara sa te scufunzi sau sa te indrepti spre suprafata si asta fara sa depui efort).
Scufundarile au avut loc in cinci zone diferite, toate situate in preajma unor insule - de fapt arhipelagul din largul Sihanoukville-ului este principala atractie turistica a zonei. Aici se organizeaza aproapte toate excursiile- fie ca e vorba de scuba, snorkelling sau doar vizitarea insulelor.
Dar cum nu am invatat sa renunt (si am mai dat si o groaza de bani pentru a ma chinui), imi imbrac costumul. Elena este mult mai entuziasmata decat mine - ea s-a descurcat excelent si s-a bucurat de fiecare scufundare anul trecut.
Fiecare scufundare este precedata de o scurta instruire (ma scot din pepeni oamenii care au ajuns sa vorbeasca intr-o mixtura fara sens de romana-engleza - asa ca e instruire si nu "briefing"). Fiind vorba de un curs, fiecare scufundare are pe langa tematica bine definita si o serie de exercitii si sarcini pe care trebuie sa le duci la indeplinire sub apa.
Scufundarea s-a desfasurat la doar cativa metrii sub apa, motiv pentru care m-am si simtit excelent. A fost distractiva si foarte utila. Inveti sa iti controlezi respiratia si in general sa iti mentii echilibrul sub apa -factor cheie pentru a consuma cat mai putin din oxigenul din dotare si astfel sa prelungesti timpul petrcut sub apa.
A urmat pranzul si siesta - viata pe barca curge intr-un ritm mai lent (daca se poate imagina asa ceva) decat cea de pe uscat. Intre doua scufundari ai timp sa faci tot ce vrei, in general asta inseamna sa citesti, sa socializezi cu ceilalti turisti sau doar sa stai.
Dupa pauza de pranz am acostat pe una din numeroasele insule.
Baia publica si pe fundal se vede benzinaria.
Viitoarea MichelangelA se antreneaza intr-un bloc de polistiren.
Am stat aproape o ora pe pamanat, timp in care ne-am plimbat pe aleea din mijlocul satului si am facut poze.
Ne-am reintors pe barca pentru a ne deplasa spre urmatorul loc de scufundare. A urmat cursul de orientare. Stiti deja aventurile mele cu GPS-ul ( Apropo, intre timp am devenit prieteni foarte buni. Am invatat ca daca ai rabdare, faci lucrurile in succesiunea corecta si ii acorzi un dram de indulgenta - e un prieten de nadejde). Dar cu busola n-am stiut niciodata sa ma orientez. Si nici n-am de gand sa mai invat - acuma ca m-am imprietenit cu GPS-ul nu vad sensul sa mai invat sa folosesc busola (daca cedeaza electronica e un semn ca trebuie sa mai scriu iara un blog epopeic, nu sa imi mai obosec mintea cu orientarea la busola si harta).
Am facut din nou echipa perfecta si ne-a iesti cel mai bun patrat. Cealalta echipa a intimpinat ceva dificultati asa ca am asteptat vreo 10 minute pana cand au venit. In timpul asta am descoperit o sumedenie de vietati pe fundul oceanului asa ca timpul a trecut repede. Urmatorul exercitiu a fost mai simplu (doar ca nu imi mai amintesc ce era).
Pe scurt: la primele doua scufundari m-am simtit excelent, fara nici o durere si mi-a facut placere sa fiu sub apa. Am invatat lucruri noi si m-am distrat. Asta e partea buna. Reversul: nu cumva sa va dea prin cap sa incepeti scufundarile in paradisul din Indonesia. Veti avea tot timpul cel mai nepotrivit termen de comparatie.
A compara Indonesia cu Cambogia la scufundari e ca si cum ai compara desertul cu jungla. Punct.
Nici seara nu avem liniste - urmeaza cea de-a treia scufundare. Seara, mediul submarin se transforma si nu ma refer doar la faptul ca e bezna. Cu totul alte vietati populeaza acuma adancurile - animalele nocturne isi fac acuma aparitia. De asemena, la lumina lanternelor, culorile de sub apa apar mai vii, fara a fi estompate asa cum sunt peste zi.
Din nou o scufundare frumoasa, in care am invatat sa folosesc lanternele sub apa, in care n-am vazut mare lucru si in care au reinceput sa apara durerile de urechi. Dar o trecem totusi la capitolul frumos.
Dupa cina, am avut voie sa ne delectam cu niste beri si am stat pana tarziu la taclale cu ceilalti turisti si cu instructorii.
Noaptea am petrecut-o pe puntea superioara unde aveam intinse niste saltele. Ce poate fi mai exotic decat sa dormi la tropice, pe o barca, in mijlocul marii sub cerul austral? Pai mai nimic.
Intamplator insa, in nopatea respectiva a venit furtuna asa ca am fost destul de udati (Elena cu mine am ales sa stam in partea neacoperita a barcii pentru a vedea cerul). Nici asta n-ar fi fost neplacut, dar odata cu furtuna au aparut si valurile si tangajul. Si cand toata noaptea te legeni dintr-o parte in alta, cu ochii inchisi si fara puncte de reper, uiti de partea romantica descrisa mai sus.
A doua zi ne asteapta piatra de incercare : scufundarea de adancime. Asta ma streseaza. Mie imi place mai mult sa fac snorkelling decat scuba. Si daca tot fac scuba mi se pare ca 10m adancime reprezinta maximul la care merita sa mergi. Azi in schimb trebuie sa coboram la 30m pentru a trece testul.
Locul unde vom face scufundarea are un nume sugestiv "In mijlocul pustiului" (v-am zis ca ma enerveaza aia care au ajuns sa vorbeasca numai in engleza, asa ca de acuma o sa traduc mai tot in romana chiar daca suna aiurea).
Coborarea va fi balizata - adica vom avea o baliza la suprafata de care va fi atarnat un fir de ghidaj. Noi vom folosi firul acesta pentru a atinge adancimea dorita. La -30m vom completa niste tablite unde vom scrie ce culori vedem (se testeaza capacitatea de concetrare la adancime, coordonarea miscarilor) dupa care vom reveni incet la suprafata.
Orologiul ala de pe mana l-am primit de la Favien. Chestia aia inlocuieste toate tabelele si calculele pe care trebuie sa le faci pentru a afla timpul de decompresie, timpul de revenire, timpul petrecut pe fundul apei, adancimea pentru oprirea de siguranta si o gramada de alte chestii. Daca ceasurile pe care le folosim la suprafata la antrenamente au rol distractiv, acestea iti pot salva efectiv viata. Adevarate bijuterii, diferenta e ca ceasul costa mult mai mult decat bijuteriile.
De la primii metrii m-am simtit rau. Toti cadeau ca bolovanii la fund, doar eu stateam la suprafata deorece nu reuseam sa imi egalizez presiunea din urechi si simteam ca imi pocneste capul. Instructorul se tot uita intrebator la mine, ceilalti coborau, mie imi exploda capul... Scenariul tipic din Indonesia. Asa ca ce era sa fac? Am injurat printre dinti si prin regulator si am coborat, desi imi pocnea capul.
Coborarea a fost de cacat. Intr-o mare de intuneric, inconjurat de ceva suspensii in apa, prin care nu se vedea nimic, coboram. Eu ramasesem cu ochii atintiti pe ceas si ma rugam sa arate odata -30m. Si tot coboram catre fundul Pamantului fara sa vad nimic. De fapt ma trageam in jos de firul de ghidaj ca sa cobor.
Pana la urma am ajuns la capat. Acolo trebuia sa avem grija sa nu ridicam malul de pe jos. Eu am picat ca bolovanul si in jurul meu s-a facut un nor de mal - vizibilitatea a devenit 0. Intr-un final m-a gasit Fabien care a constatat cu stupoare ca nu am conectat costumul la tubul de oxigen. Dupa ce a facut ceva gesturi obscene, mi-a conectat aparatura. Am completat tablitele cu culori si am pornit pe lungul drum catre suprafata.
Urata scufundare.
Scapati si de drija acesteia am petrecut timpul de dupa sarind de pe barca.
Sau studiind cartile groase de la PADI - trebuia sa raspundem la sfarsitul fiecarui capitol la o serie de intrebari legate de tematica scufundarii respective. Partea teoretica este necesara pentru a putea trece examenul, asa ca vrand nevrand am fost obligati sa citim (majoritatea lucrurilor erau interesante asa ca nu a fost neaparat o corvoada).
Cea de-a cincea si ultima scufundare ar fi trebuit sa fie si cea mai distractiva - este vorba de recunoasterea vietatilor subacvatice. Pentru asta am primit niste tablite de identificare unde erau trecute familiile mari de pesti si noi trebuia sa identificam sub apa pestii pe care ni-i arata instructorul.
Am dat dovada de o nepricere uluitoare comparativ cu colegii mei de scufundare. Fabien a fost incredibil de rabdator si pana la urma a rasuflat usurat cand am identificat si ultimul peste. Scufundarea aceasta s-a soldat cu sange in masca. Ceva nu e OK...Trebuie "sa ma caut" cand ajung acasa.
Cu asta s-a incheiat si cursul nostru de scuba si mini vacanta in apele tropicale. A urmat drumul inapoi pe uscat.
Am mai apucat sa facem ceva poze in santierul naval de unde ne-a luat microbuzul.
Pe uscat am schimbat deja cazarea - o treime din pret la conditii mai bune. Era chiar langa agentia care ne-a organizat si excursia si este locul unde se intalnesc seara instructorii la o bere si la o poveste.
Ziua urmatoare era ziua planificata de Elena pentru bronz. Natura e de alta parere si ne trimite o patura groasa de nori, asa ca nu ne ramane altceva de facut decat sa perindam in sus si jos pe intinsa plaja.
Zona litorala era interesanta - un sir neintrerupt de kilometrii (la propriu) de mini restaurtante, mini cluburi si mini baruri (suntem in Asia asa ca totul este mini). Aceste se continuau pana efectiv in apa. Aici te opreai sa iti iei pranzul, sa bei un cocktail colorat, sa mananci o friptura (fructe de mare) prajita in fata ta chiar pe plaja sau sa topai seara pe muzica care se auzea de la cativa metrii mai incolo.
Erau foarte putini turisti si din nou si aici aveai impresia ca timpul s-a oprit in loc. Peste tot erau anunturi cu angajari de personal din vest pentru cluburile de pe plaja. Si acuma mai mult ca niciodata in timpul turei ne-am gandit la scenariul in care macar pentru sase luni uitam de lume si ramanem pe aici.
Dar, ca de obicei, am mers mai departe. In timp am ajuns sa nu mai regret (poate imbatranesc, poate doar am inceput sa vad din mai multe perspective) - nu suntem facuti sa stam intr-un loc, trebuie sa fim in continua miscare.
Mai departe dupa ce am trecut de plaja cu nume greu de pronuntat - Ochheuteal, am ajuns intr-o zona mai pustie.
Si dupa aia ne-am facut veacul pe plaja Otres. Aici ne-am reintalnit cu prietenii nostri de la scuba Jen si Noam. Ei au plecat cu masina din Anglia si sunt hotarati sa faca turul lumii. Puteti urmari aventura lor pe http://www.landroveroverland.co.uk.
Ei au fost doar o parte din "nebunii" pe care i-am intalnit in decursul turei: motociclisti (inclusiv un roman) plecati din Europa, instructori de scuba aterizati aici din indepartata Europa, tineri si nu numai plecati cu lunile de acasa si ratacind prin toate colturile lumii.
Cu ocazia asta am reusit sa facem poza de cuplu. Mama Elenei a observat pe buna dreptate ca din sutele de mii de poze noi abia daca avem cateva in care aparem amandoi. Asa ca acuma am compensat.
Am refacut tot drumul pana la pensiune (in spatele unei motociclete) in speranta ca o sa gasim de undeva de inchiriat o ambarcatiune (catamaran de exemplu ar fi fost fain). Nu am reusit sa gasim asa ceva asa ca am reluat inca odata tot drumul pe plajele din Sihanoukville ca sa poposim exact de unde plecasem cu cateva ore in urma.
Tot aici am luat si pranzul - asta ca fantezia sa fie completa - un platou cu fructe de mare proaspete.
Dupa experienta hedonista (acuma cel putin cand mi se ia de lucru o sa ma pot zgaii la pozele cu mine) mi-a venit cheful de ceva miscare.
Am cochetat cu ideea kite surf-ului - era acolo un loc de unde puteai inchiria. Dar dupa ce intr-un final au reusit sa le ridice in aer si am vazut cu ce viteza se deplasau mi s-a facut frica. Daca nu sunt in stare sa il carmesc inapoi catre tarm si ajung prin Indonesia pe calea apei?!
Asa ca am ales varianta teoretic mai sigura a kayak-ului. Am pornit increzatori la drum- ne-am ales ca obiectiv o insula care se vedea in zare. Daca initial obiectivul parea intangibil, gratie probabil unor curenti marini favorabili, am ajuns in preajma insulei dupa vreo 40 de minute.
Intoarcerea in schimb a fost de pomina. Probabil curentii respectivi bateau invers acuma asa ca am decis sa mergem direct catre tarm. Plutaritul si in general sporturile de apa nu sunt punctul meu forte si la intoarcere am redescoperit asta. Intr-un final am reusit sa acostam in locul de unde inchiriasem kayak-ul.
Asta e proprietarul barului - de fapt toti proprietarii de localuri, hoteluri sau pensiuni de aici erau europeni.
Pe seara ne-am reintors in oras tot in spatele unei motociclete. Am mai avut timp de o cina la restaurantul nostru favorit - gasisem o terasa de care se ocupa o familie intreaga (asta in Asia inseamna multi oameni). Localul era proaspat deschis, foarte curat si oamenii incredibil de serviabili.
Mai cateva beri la local cu instructorii de scuba si a venit momentul sa plecam si de aici. Vom calatori toata noaptea catre Siem Reap - cu in popas in Phonm Pehn.
Acuma suntem Advanced Scuba Diver (am primit acuma cateva zile certificatele). Dar nu ne-am satisfacut nici pe departe pofta de scufundari asa ca urmatoarele iesiri sunt desenate mintal functie de posibilitatile de scuba.
Pana la urmatoarea intalnire la revedere mare, soare, lancezeala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu